Društvo Timočka krajina

Zijin: U Majdanpeku rekultivisano 500.000 kvadrata zemljišta 

zijin rekultivacija majdanpek
foto: Serbia Zijin Copper DOO Bor https://www.facebook.com/szcbor

Zijin – U Majdanpeku za četiri godine rekultivisano 500.000 kvadrata degradiranog zemljišta. Ozelenjeno 80 odsto flotacijskog jalovišta „Valja fundata“ .

Služba za zaštitu životne sredine majdanpečkog ogranka Serbia Zijin Copper već četiri godine naporno radi na rekultivaciji kosina brane broj pet flotacijskog jalovišta „Valja fundata“. Od 2020. do danas sanirano je 500.000 kvadratnih metara. U remedijaciju zemljišta i ozelenjavanje uloženo je oko 200 miliona dinara.

„Ozelenjavanje i rekultivaciju sprovodimo u cilju jačanja stabilnosti brane, ali i zarad poboljšanja kvaliteta vazduha oko područja samog flotacijskog jalovišta. Do sada je 80 odsto kosina na branama pokriveno zelenim „tepihom“, a nastojaćemo da do kraja ove godine ozelenimo i ostatak kosina na brani 5 flotacijskog jalovišta „Valja fundata“, ističe rukovodilac službi bezbednosti i zdravlja na radu, protivpožarne zaštite i zaštite životne sredine Lin Bin.

U Službi zaštite životne sredine kažu da će do kraja godine biti ozelenjeno još 150.000 kvadratnih metara kosina brane.

Podsećamo, kompanija Srbija Ziđin Koper preuzela je na sebe obavezu da rekultiviše pola veka staro odlagalište raskrivke nekadašnjeg Borskog površinskog kopa, gde se rudarilo punih 70 godina.

Kompanija Ziđin je u poduhvat rekultivacije “Visokih planira” ušla iako taj posao nije bio sastavni deo Ugovora sa Vladom Srbije. Reč je o parcelama koje su istorijsko nasleđe nekadašnjeg RTB-a.

ZaječarOnline/O.B.

Dodaj komentar