Društvo Srbija

Zbog SKANDAL-SNIMKA iz Doma zdravlja u Kragujevcu na drugom kraju Srbije bolnice su oblepljene ovim UPOZORENJEM

FOTO: Otpor dikaturi / Nikola Savić

Zabranjeno fotografisanje i snimanje pacijenata, medicinskog osoblja u toku rada, kao i svih zaposlenih u toku radnih aktivnosti, oglasnih tabli na odeljenjima, temperaturnih lista i svega ostalog što može ugroziti proces rada„, novo je pravilo koji je su donele vlasti u Vojvodini sve zbog nedavnog skandal-snimka nastalog u Kragujevcu, prenosi lis „BLIC“.

Među prvima su po nalogu Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, da zabranu okače na vrata, postupili nadležni u Opštoj bolnici u Vrbasu. Oni pretpsotavljaju da je do takve odluke došlo zbog snimka iz kragujevačkog doma zdravlja, kada je majka Violeta Cvetković snimila lekare, koji su navodno odbili da pregledaju njenu ćerkicu, i taj snimak postavila na svoj Fejsbuk porfil.

Isto kao što je njen snimak odmah postao viralan, ali i onaj gde medicinska sestra za šalterom puši, ispostaviće se, elektronsku cigaretu, tako je sada i ova fotografija o zabrani fotogrfasinja i snimanja u bolnici u Vrbasu.

Tragom te fotografije, ispostavilo se da ovaj natpis o zabrani od pre nekoliko dana stoji na svim ulazima u Opšte bolnice u Vrbasu.

Osim toga, menadžment te vojvođanske bolnice podsetio je pacijente da je „po Krivičnom zakoniku RS svako neovlašćeno fotografisanje i neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, snimka i portreta kažnjivo (čl. 144, 145 KZRS)“.


„Tajno ćemo snimati, javno objavljivati“

Naravno da je „zabrana“ odmah s bolničkih vrata prešla na društvene mreže, a komentari su razni.

Jedni pišu: „Ako nema snimanja, onda ne može da se dokaže krivično delo nepružanja lekarske pomoći“, drugi kažu: „Tajno ćemo da snimamo, a javno da objavljujemo“.

U vrbaškoj bolnici uz to što su polepili natpise o zabrani, praktikuju još nešto.

– Mi, čak svim pacijentima čije stanje zahteva ležanje u bolnici, dajemo da potpišu izjavu da su obavešteni o zabrani fotografisanja i snimanja u našoj bolnici – navode za „Blic“ u OB u Vrbasu i dodaju da su osim njihove, takvo obaveštenje o zabrani dobile sve zdravstvene ustanove na teritoriji Vojvodine.


A u Kragujevcu nema zabrane

Sa druge strane, o svemu tome pojima nemaju u Kragujevcu, gde se poslednji slučaj snimanja dogodio, a koji je podigao veliku prašinu u Srbiji, kada su reagovale najviše instance u državi.

– Nismo dobili takvo obaveštenje. Ne znamo o čemu se radi – bio je odgvor na pitanje „Blica“ da li su zabranili snimanje i fotografisanje u svojoj zdravstvenoj ustanovi.


Ministarstvo zdravlja: Da se poštuje zakon

U Ministartvu zdravlja nisu imali slične inicijative, a kako kažu za „Blic“, zakon mora da se poštuje i ljudi obaveste o tome.

– Podržavamo inicijativu Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo jer zakon mora da se poštuje. I to ne samo odredbe Krivičnog zakonika Srbije, već i Zakon o pravima pacijenata – naveli su oni.

KAKO OVU ODLUKU VI KOMENTARIŠETE?

izvor: blic.rs

Dodaj komentar