Izdvajamo Kultura

Završeni 28. „Dani Zorana Radmilovića“ u Zaječaru, najbolji glumac Rade Šerbedžija (FOTO + VIDEO)

FOTO: zajecaronline.com

Završeni su 28. „Dani Zorana Radmilovića“ u Zaječaru. Najbolji glumac 28. „Zoranovih dana“ je Rade Šerbedžija, a najbolja predstava po izboru publike je „Sjećaš li se Doli Bel“. Nagrada za vizuelni identitet „Krstomir Milovanović“ dodeljena je predstavi „Ko se boji Virdžinije Vulf“. Najbolja predstava 2. Festivala malih pozorišnih formi je „Krojecerova sonata“ u izvođenju Vlada Keroševića.

Dodelom priznanja spuštena je zavesa na 28. Festival „Dani Zorana Radmilovića“ u Zaječaru.

Žiri 28. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“ u sastavu: Nebojša Bradić, predsednik; Duško Ljuština, član i dr Miroslav Radonjić, član; doneo je odluku da Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na ovom festivalu dodeli Radetu Šerbedžiji, za ulogu Džordža u predstavi „Кo se boji Virdžinije Vulf“ po tekstu Edvarda Olbija, u režiji Lenke Udovički i produkciji Кazališta „Ulisses“, Zagreb i Beogradskog dramskog pozorišta.

U obrazloženju žirija se kaže: „Virtouzna i suptilna, pročišćena do suštine, glumačka igra Radeta Šerbedžije duboko promišlja društvo i svet u kome živimo i umiremo.“

Rade Šerbedžija; FOTO: zajecaronline.com

Zbog nemogućnosti da lično primi nagradu, glumac Rade Šerbedžija obratio se zaječarskoj publici putem video linka.

„Zahvaljujem se na veličanstvenoj nagradi koja nosi ime mog prijatelja, jednog od najvećih glumaca na ovim našim prostorima, Zorana Radmilovića Zokija. Žao mi je što nisam večeras sa vama na zatvaranju festivala, jer imam koncerte u Sloveniji i Zagrebu. Ali kao da sam s vama. Popićemo čašu vina da nazdravimo festivalu, da nazdravimo umetnosti da vam se zahvalim, i žiriju i publici pozorišnog festivala u Zaječaru. I mojoj rediteljici i svim mojim prijateljima sa kojima sam napravio predstavu „Ko se boji Virdžinije Vulf?“, istakao je, između ostalog, Šerbedžija.

Pogledajte šta je glumac Rade Šerbedžija još rekao, u obraćanju zaječarskoj publici:

Žiri u istom sastavu doneo je odluku da Nagradu za vizuelni identitet „Кrstomir Milovanović“ dodeli predstavi „Кo se boji Virdžinije Vulf“ Кazališta „Ulisses“ i Beogradskog dramskog pozorišta.

„Scenografija Stefano Кatunara i kostimi Bjanke Adžić Ursulov pružili su pravi umetnički doživljaj, dali preciznu atmosferu za odličnu predstavu „Кo se boji Virdžinije Vulf““, stoji u obrazloženju žirija.

FOTO: zajecaronline.com

Najbolja predstava po izboru publike, sa prosečnom ocenom 9,54, je predstava „Sjećaš li se Doli Bel“ Abdulaha Sidrana u režiji Kokana Mladenovića, u izvođenju ansambla Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.

Upravnik teatra Emir Hadžihafizbegović uputio je pismo zahvalnosti koje je pročitao umetnički rukovodilac pozorišta Miloš Đuričić:

„Dragi prijatelji, neopisiva je radost kada glumac na sceni doživi ovaciju publike, kao nagradu za svoj trud i rad na nekoj ulozi, predstavi, komadu. Još je veća radost kada stručni ljudi i kolege prepoznaju i one tanane detalje vezane za našu struku. To je deo nagrade i daju mu vrijednost. Međutim, mislim da je najveća radost za jedan teatar i za jedan ansambl, dakle za sve one koji se vide i ne vide na sceni, kada predstava osvoji nagradu publike. Pogotovo na jednom ovako značajnom i velikom festivalu kao što je ovaj.

Ovo je naša kolektivna pobjeda i kolektivna radost koju dijelimo zajedno sa rediteljem Kokanom Mladenovićem. „Doli Bel“ je rezultat plemenitog, posvećenog i krajnje umjetničkog odnosa prema poslu. Ta sarajevska priča iz 60-tih godina prošlog vijeka nikoga sa ovih naših zajedničkih prostora ne ostavlja ravnodušnim.

Radeći na predstavi trudili smo se teatru vratiti ono opće mjesto koje mu u kulturi naših društvenih konteksta pripada, a koje je padom sistema vrijednosti zadnjih nekoliko desetljeća ozbiljno narušeno. Teatar je od stare Grčke pa naovamo, uvijek imao dva zadatka. Da otvara probleme i da popravlja ljude. Ako otvori problem, to je već bio uspjeh, a ako još popravi čovjeka – to je trijumf teatra. Vođeni tom iskonskom teatarskom misijom gradili smo ovu priču i ove nevjerovatne likove.

Vaša nagrada, kao i ostale koje smo do sada osvojili sa predstavom “Sjećaš li se Doli Bel” za nas su i obaveza da u budućem radu čuvamo sve one teatarske atribute i njegovu magiju i ljepotu zbog kojih smo se i odlučili baviti ovim nevjerovatnim poslom.Još jedno veliko hvala publici i žiriju koji su donijeli ovakvu odluku, i nastavimo svi zajedno raditi na afirmaciji kulture, tom jedinom smislu u ovom obesmišljenom svijetu“, ističe u pismu Emir Hadžihafizbegović.

Festivalske nagrade biće naknadno uručene.

Emir Hadžihafizbegović, glumac; FOTO: zajecaronline.com

Žiri 2. Festivala malih pozorišnih formi u sastavu: Ivan Bekjarev, predsednik; Spasoje Ž. Milovanović, član i Nenad Novaković, član; jednoglasno je doneo odluku da za najbolju predstavu proglasi „Кrojcerovu sonatu“. Monodramu je izveo glumac Vlada Кerošević.

„Monodrama prikazuje intenzitet emocija i vanrednih kontrasta raspoloženja u tumačenju jednog od najznačajnijih likova svetske književnosti. Vlado Кerošević je svojom interpretacijom mračnog, diskutabilnog i kontroverznog Pozdniševa, učinio da se pozorište u punom svom sjaju predstavi kao najznačajnija umetnost“, stoji u obrazloženju žirija.

Ivan Bekjarev, predsednik žirija 2. Festivala malih pozorišnih formi u Zaječaru; FOTO: zajecaronline.com

Nagradu je Vladi Keroševiću uručio predsednik žirija Ivan Bekjarev. Duboko dirnut nagradom Kerošević je istakao da je čast držati velikana južnoslovenskog glumišta u naručju.

„Hvala vam, hvala Gradu Zaječaru. Hvala vama draga publiko, zato što znate da dišete za ovu scenu. Posebno vam hvala zato što sam otkrio na izvođenju ove monodrame da umete i da ne dišete. Za to nedisanje moj aplauz vama. Zaječar i ja smo u jednoj sjajnoj interakciji već jedno sedam, osam godina. Ovde sam dolazio sa svojim studentima na Antika fest i tu smo odigrali trilogiju antičke književnosti na šta sam beskrajno ponosan.

Ovo je prvi put da sam učestvovao na „Danima Zorana Radmilovića“, da sam hodočastio u hramu velikana južnoslovenskog glumišta i prilikom tog hodočašća. Eto imao sam sreću da u prvom kontaktu da budem nagrađen. Beskrajno sam srećan, ushićen i ponosan. Ne znam kako da saberem emocije. Kad sam čuo da sam nagrađen, prosto nisam mogao da spavam i jedva sam čekao da dođem u Zaječar i da ovu radost podelim sa vama.

U mom životu sam, koji nije tako kratak, dobio sam mnogo stručno – umetničkih nagrada i priznanja. Ali ova nagrada koja nosi ime ovog velikana čini me posebnim čovekom. Ja sam večeras postao bolji čovek, i prema tome bolji umetnik. I da živi grad Zaječar, da živi pozorišna umetnost i da živi ovaj festival još dugo, dugo“, rekao je Kerošević.

Vlado Kerošević, glumac; FOTO: zajecaronline.com

Pre početka dodele priznanja, publici se obratio Vladimir Đuričić, direktor Festivala „Dani Zorana Radmilovića“ i Narodnog pozorišta Timočke krajine koje nosi ime slavnog glumca.

„Posebno me raduje što Festival „Dani Zorana Radmilovića“ traje već 28 godina. Bilo je godina koje su pojeli skakavci i koje bismo radije zaboravili. Ali poslednjih godina festival ponovo raste, krupnim koracima grabi napred i sada je jedan od najboljih pozorišnih festivala u Srbiji danas.

Ovaj Festival pored tima iz pozorišta, prave i brinu o njemu naši prijatelji iz Beograda, Novog Sada, Niša ali i iz Sarajeva, Banja Luke i iz Hrvatske i svima se zahvaljujem. Imali smo dosta sreće sa selekcijom. Tokom trajanja festivala bile su pune obe sale, i ovde i u Kotlujevcu, što je za grad veličine Zaječara veliki uspeh“, poručio je Đuričić.

Vladimir Đuričić, direktor Narodnog pozorišta Timočke krajine – Centra za kulturu „Zoran Radmilović“; FOTO: zajecaronline.com

Potom je direktor Vladimir Đuričić Žiki Nikoliću, uredniku i voditelju emisije „Žikina šarenica“, uručio statuetu Zorana Radmilovića i povelju za dugogodišnju promociju Zaječara, ovog festivala, istočne Srbije, ali i Srbije u celini.

„Žika Nikolić je kao novinar učinio više za kulturu od onih koji od kulture žive“, rekao je Đuričić.

FOTO: zajecaronline.com

Žika Nikolić je zahvaljujući na priznanju istakao da nije prvi put na festivalu, da je bio ovde pre 10 godina i da je bio oduševljen atmosferom.

„Moja podrška ovom pozorištu leži i u tome što mi provincijalci u Beogradu laklo napravimo program. Ali ostati u svom zavičaju i praviti ovakve festivale je pravi podvig“ kaže Nikolić.

Žika Nikolić, novinar; FOTO: zajecaronline.com

Poslednje večeri festivala, zaječarska publika uživala je u predstavi „Brodolomke“ Kazališta Moruzgva iz Zagreba.

Pre toga, na 2. Festivalu malih pozorišnih formi u Kotlujevcu, odigrana je monodrama „Kod kuće /Kabul“, Narodnog pozorišta iz Beograda, u izvođenju Dušanke Stojanović Glid.

FOTO: zajecaronline.com

1 komentar

Dodaj komentar