Društvo Izdvajamo

Završen festival folklora „Balkan širi kolo kraj Timoka“

Pod pokroviteljstvom grada Zaječara, na Trgu oslobođenja u našem gradu održan je prvi Balkanski festival folklora “Balkan širi kolo kraj Timoka”.

Tokom dvodnevnog trajanja festivala učestvovalo je više od 30 kulturno-umetničkih društava iz Srbije i Bugarske, a ispred organizatora, Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu “Zoran Radmilović” manifestaciju je otvorila pomoćnik direktora Biljana Glišić.

Nakon impresivnog defilea centralnim gradskim ulicama u kome je bilo oko 1000 učesnika, na skveru je nastupilo 12 folklora i pevačkih grupa iz Srbije i Bugarske: Dečji i omladinski gradski folklorni ansambl “ZO-RA” Zaječar, Muška pevačka grupa, Devin, Bugarska, KUD „ Polet“, Kladovo, Tancov klub „Viktorija“ Nefela, Bugarska, KUD „ Fra“ Čačak, Grupa za narodne običaje Gornja Vasilica, Bugarska, KUD „Anđeli“ Niš, Grupa za autentičan folklore “Starosel”, Bugarska, AFA SKC „Svetozar Marković“ Kragujevac, KUD „Diša Đurđević“ Vreoci, Lazarevac, i Tancov
sastav „Trakijki“ Starosel, Bugarska.

U nedelju 8. oktobra, drugog festivalskog dana, program na skveru počeo je u 17 sati, kada su nastupili KUD-ovi sa teritorije grada Zaječara i gosti iz Bugarske: Igrački ansambl “Olelija” iz Bjale, Igračka grupa “Buket” iz Vladimirovaca , Pevačka grupa “Mlada srca” iz Kalojanova, Folklorna igračka grupa “Detelini” Mečkarevo, Folklorna
grupa “Veselina”, Veselina i Igrački sastav “Relaks”Petrjč. Od zaječarskih ansambala nastupili su GFA “ZO-RA”, “Penzioner” “Nikola Pašić” I FSDR „ Jovica- Joca Mihailović“ , kao i KUD-ovi iz Halova, Zvezdana, Rgotine, Vražogrnca, Šljivara, Grlišta, Dubočana, Gradskova, Velikog Izvora i Gamzigrada.

Tokom dvodnevnog trajanja festivala učestvovalo je više od 30 kulturno- umetničkih društava iz Srbije i Bugarske, a publika je bila u prilici da vidi bogatstvo narodnih igara, nošnji i običaja koje su predstavili čuvari narodne tradicije dve susedne zemlje, kao i impresivni defile centralnim gradskim ulicama u kome je bilo oko 1000 učesnika.

Dvodnevni program na Trgu ispratio je veliki broj Zaječaraca koji su uživali u pesmi i igri tokom celokupnog trajanja programa ovog festivala.

Dodaj komentar