Izdvajamo Sport

Završen besplatni košarkaški kamp za decu škole „One team“

Nakon dva meseca završen je besplatni košarkaški kamp škole „One team“ pod vođstvom Nenada Malekovića – Neđa sa prijateljima koji je tokom svog trajanja okupio čak 40 polaznika uzrasta od 5 do 15 godina.

Ovaj košarkaški kamp organizovao je rođeni Zaječarac, košarkaški trener – Nenad Maleković, koji živi i radi u Kini, a usled pandemije korona virusa vratio se u svoj rodni grad i odlučio da sa svojim prijateljima napravi košarkaški kamp za decu, potpuno besplatno!

„Rođen sam u Zaječaru i već 20 godina se bavim trenerskim poslom. Trenutno živim i radim u Kini, gde sam već tri i po godine i za to vreme uspeo sam da napravim svoju franšizu „One team“ u kojoj sam okupio veliki broj dece. Uglavnom se bavim školom košarke, radim sa mladim košarkašima i trudim se da napravim jednu zdravu i lepu priču, a da deca pre svega budu zadovoljna“, kaže Maleković.

Na pitanje koliko se razlikuje samo viđenje i shvatanje košarke u Kini u odnosu na naše prostore, Maleković kaže da Kinezi nisu toliko takmičarski nastrojeni da i da sport shvataju mnogo više kao zabavu.

„Po pitanju košarke, Kinezi prilično kaskaju za nama. Oni to shvataju pre svega kao zabavu, ne trenira se kao kod nas tokom cele nedelje već jednom ili dva puta. Sve je podređeno zabavi i meni je malo nezgodno zbog toga jer kao i svi mi sa ovih prostora volim da se takmičim, da na utakmicama vidim plodove mog rada i gde su eventualne greške, kako bih to kasnije sa decom mogao na treninzima da ispravim“, kaže popularni „Neđa“.

Kako ističe, zbog pandemije korona virusa koja je pre svih zahvatila upravo Kinu, vratio se u rodu zemlju kako bi video roditelje i prijatelje iz Zaječara.

„Zbog pandemije sam sticajem okolnosti morao da se vratim u Srbiju. Odradio sam tu propisanu izolaciju po dolasku i došao na ideju sa svojim prijateljem i starim trenerom, Draganom Krošlinom da pokrenemo tu školicu košarke, animiramo decu, učimo ih da igraju košarku i bave se sportom“, rekao je on.

Kroz kamp je tokom protekla dva meseca prošlo četrdesetak dece, uzrasta od 5 do 15 godina.

„Ukupno je kroz kamp prošlo oko četrdesetak dece, a zadržalo se njih tridesetak koji su konstantno bili tu. Škola je bila potpuno besplatna, roditelji su malo pomogli što se tiče dresova, Gradska uprava sa rančevima i najbitnije je da su deca zadovoljna, da su roditelji zadovoljni, a zadovoljni smo i mi i mislim da smo napravili jednu lepu sportsku priču“, kaže Maleković.

Nakon boravka u Zaječaru, početkom septembra on se vraća u Kinu gde nastavlja sa vođenjem svoje franšize.

„U Kini me čeka moj klub, kolege koje su radile svo ovo vreme dok ja nisam bio tu. Za sledeću godinu planiram da dovedem jedan košarkaški tim odande, kao i svoju ekipu iz Novog Sada, koja je takođe u sklopu „One team“ franšize i da se okupimo ovde u Zaječaru ili na Borskom jezeru i održimo jedan pravi košarkaški kamp sa svim mogućim sadržajima, uključujući i druženje i edukaciju u vidu učenja stranog jezika, pored savladavanja košakaških veština“, naglasio je on.

Kamp je završen revijalnim utakmicama na košarkaškom terenu u naselju „Avnoj“, a svi učesnici kampa nagrađeni su za vredan radi i trud malim poklonima.

 

Dodaj komentar