fbpx

JKP „Vodovod“ Bor: Radnicima izmenjeni Ugovori o radu, mnogi odbili da ga potpišu

Preporuka:

Predstava „Raj na zemlji“ u zaječarskom pozorištu

U pozorištu "Zoran Radmilović" u Zaječaru će sledeće nedelje biti izvedena predstava "Raj na zemlji" u režiji Peđe Markovića. Scenario...

„Bliskost“ na turneji po Srbiji i Hrvatskoj

Narodno pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović" će u subotu, 22. februara učestvovati na Festivalu „Virovitičke kazališne svečanosti – VIRKAS“...

Gimnazijalci otputovali u Istanbul

Put Istanbula je juče, 18. februara krenula je grupa od 16 učenika, sa dve profesorke iz zaječarske Gimnazije. Oni...
- Reklama -

Rukovodstvo Javno-komunalnog preduzeća „Vodovod“ iz Bora uručilo je 2. marta zaposlenim radnicima obaveštenje o ponudi za zaključenje novog Ugovora o radu sa izmenjenim pravima i obavezama radnika. Umesto zakonskog roka od 8 radnih dana, zaposlenima je za potpisivanje ugovora dat rok do 4. marta, uz nagoveštaj da će ko isti ne potpiše ostati bez posla. Zbog takvog protiv-zakonitog ponašanja pobunio se određeni broj radnika, najavljujući štrajk.

U skladu sa novim Zakonom o radu i pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova radnicima JKP „Vodovod“ u Boru usred vikenda, u subotu, 2. marta ponuđen je na potpis prečišćeni tekst Ugovora o radu. Tom prilikom od njih je traženo da se o ugovoru izjasne već. 4. marta 2019. godine, iako je zakonom predviđen rok od 8 radnih dana da se po prijemu obaveštenja zaposleni sa ponudom upoznaju i istu prihvate ili odbiju.

Jedan deo radnika pomenuti ugovor potpisalo je bez pogovora, međutim ostali radnici bili su zabrinuti zbog njegove sadržine i zbunjeni tako kratkim rokom koji im je ponuđen da se o ugovoru izjasne.

„Izjava tehničkog direktora Gorana Topalovića da će svi oni radnici koji prečišćeni tekst Ugovora o radu ne budu potpisali u ponedeljak, 11. marta dobiti svoje radne knjižice, odnosno otkaz, izazvala je dodatnu zabrinutost, ali i sumnju da sa ugovorom nešto nije u redu i da postoji skrivena namera“, istakli su zabrinuti radnici.

Najsporiji u ugovoru jeste Član 2. u kome stoji opis poslova utvrđen pravilnikom, jer se prema rečima zaposlenih, na osnovu njega jedno lice angažuje za vršenje nekoliko različitih delatnosti i povećava mu se obim posla ali i odgovornost skoro za duplo.

Ugovorom na primer mašinista pumpne stanice trebalo bi da radi sledeće:

U ponuđenom Ugovoru sporna je i zarada, koja prema rečima radnika ostaje na nivou minimalca, a koeficijent 2,00 podrazumeva minimalan koeficijent za najniži stepen stručne spreme.

“ Ugovorom o radu jasno su precizirani poslovi koji su utvrđeni poslovnikom, ali je zato u članu 10. po pitanju osnovne zarade izostavljen obračun za minuli rad, regres i topli obrok.

Na naše pitanje zbog čega se u Ugovoru o radu ne nalaze izostavljenje stavke vezane za platu koje nas zakonom sleduju, rečeno nam je da se to podrazumeva!

Upravo te dve kontradiktorne stvari, dakle obaveze koje nam se nameću, ali i plata koja je nedovoljno definisana izazvale su sumnju i bojazan da pomenute ugovore potpišemo“, ističu radnici.

Goran Pavić, direktora JKP „Vodovod“ za portal „Zaječar online“ je istakao da je samo o nesporazumu, koji će u danas, 7. marta na zboru sa radnicima biti rešen.

Direktor JKP „Vodovod“ Bor Goran Pavić / FOTO: Facebook

“ Nikakvih skrivenih namera nema reč je samo o nesporazumu i tome da su radnici bili nedovoljno obavešteni o samom ugovoru.

7. marta u krugu fabrike sa njima ćemo održati zbor gde ćemo im i finansijski direktor i ja objasniti šta tačno ovaj Ugovor o radu podrazumeva.

Razloga za bojazan nema, jer nema nikakvih skrivenih namera“, naglasio je Pavić.

Prema tvrdnjama advokata Časlava Radulovića i Veljka Perovića, kojima su radnici borskog Vodovoda dali punomoćje, ovakav pritisak i kratak rok za potpisivanje Ugovora o radu od strane poslodavca zaposlenima ostavlja mogućnost da pokrenu radni spor pred nadležnim sudom.

„Radni spor može biti pokrenut kako u pogledu zakonitosti samog ugovora, tako i u pogledu povećanog rizika na radu i neophodnosti da se donese najpre Akt o proceni rizika, s tim da  poslodavac uzme u obzir sve eventualne primedbe zaposlenih u smislu odredbe ugovora koji definišu njihove radne obaveze i prava“, napominju advokati.

U koliko se u danas, 7. marta na zboru ne postigne dogovor između poslodavaca i radnika predstavnici Sindikata radnika JKP „Vodovod Bor“ najavili su štrajk za 8 dana, kada će radnici osim obustave rada zahtevati i poštovanje svih prava koja im zakonom pripadaju.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: