fbpx
Društvo

U Zaječaru održan seminar na temu “Transparetno finansiranje i praćenje programa civilnog društva”

fira.rs

U organizaciji Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije uz podršku grada Zaječara danas je za predstavnike organa javne uprave održan seminar na temu “Transparetno finansiranje organizacija civilnog društva iz javnih sredstava i praćenje realizacija i ocena uspešnosti podržanih programa i projekata”.

Seminar je realizovan u okviru projekta “Unapređivanje mehanizma za finansiranje civilnog sektora iz javnih sredstava RS“, koji finansira Delegacija Evropske Unije u RS.

Seminari su namenjeni predstavnicima državne uprave i lokalne samouprave koji se realizuju u gradovima Srbije, a odnose se na nove izmene regulative koje se tiču finansiranja udruženja iz budžetskih sredstava, istakla je Milena Banović, predstavnica Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije.

“Cilj seminara je praćenje i monitoring programa i projekata koji su već podržani, ali i procena uspešnosti njihovih rezultata.

Na seminaru su predstavljene izmene regulative koje nam slede kao i dokumenta koje je Kancelarija izradila,a namenjena su organima državne uprave kako bi im olakšala sprovodjenje ovih procesa, praćenje projekata, pa i sagledavanje koji su efekti budžetskih sredstava poreskih obveznika koji su uloženi”, naglasila je Banović.

Ona je istakla da je ovo 6. seminar koji u gradovima širom zemlje organizuje Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, kao i da je interesovanje opština i gradova veliko.

“ Što se tiče regulative, tu se najviše govori o predlogu uredbe o sredstvima za finansiranje programa koji realizuju udruženja i novine koje slede odnose se na povećanje transparentnosti procesa i to počev od planiranja javnih konkursa, zatim na povećanu participaciju, odnosno mogućnosti uključivanja predstavnika organizacija civilnog društva odnosno stručne javnosti u ovaj proces kao  pitanje rešavanja sukoba interesa odnosno uvođenja antikorupcijskih mera”, rekla je Banović.

Ove obuke su namenjene predstavnicima državne uprave i lokalne samouprave koji rade na poslovima saradnje i finansiranja organizacija civilnog društva kao i onim zaposlenima koji rade na poslovima finansija iz Istočne Srbije.

Obuke su do sada održane u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Zaječaru, a u narednom periodu biće realizovana i u Subotici.

Dodaj komentar