fbpx
Društvo

Zaječaru odobrena dva projekta prekogranične saradnje Bugarska-Srbija (VIDEO)

Gradonačelnik Zaječara Velimir Ognjenović juče je u Ministarstvu regionalnog razvoja i javnih radova Bugarske u Sofiji prisustvovao svečanoj ceremoniji dodele ugovora „Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska -Srbija“.

Među odobrenim projektima su i dva koja će Grad Zaječar sa partnerstvom sa Vidinom u Bugarskoj realizovati naredna 24 meseca.

Foto: interreg Bulgaria-Serbia

Foto: interreg Bulgaria-Serbia

Gradonačelnik Zaječara Velimir Ognjenović istakao je danas konferencii za novinare da je ovo veliki uspeh i ponos za grad Zaječar.

„Prvenstveno bih pohvalio Kancelariju za lokalni ekonomski razvoj na čelu sa Suzanom Vujić. Vrlo uspešno su sve to odradili. Za grad Zaječar ovo je veliki uspeh, obzirom da unazad deset godina nismo dobili nijedan takav projekat, ni tolika sredstva. Ovo je jedan podstrek da i sledeće godine apliciramo sa nekim novim projektima. Čast mi je i ovo je ponos za grad Zaječar“, rekao je Ognjenović.

Ukupna vrednost jednog od projekta, Razvoj konkurentnih turističkih atrakcija za održavanje turističkog festivala koji će doprineti diverzifikaciji turističkog proizvoda u regionu Vidin-Zaječar, je 496.767.40 evra.

Projekat podrazumeva podršku razvoju konkurentnih turističkih atrakcija kroz promociju razvoja turističkog Umetničkog festivala „Talasi Dunava“. U okviru projekta biće izgrađena turistička infrastruktura u Zaječaru, nabavljena oprema za muzičke orkestre u Vidinu, organizovan omladinski kamp u novoj turističkoj infrastrukturi u Zaječaru…

„Ovaj projekat će pored izgradnje kampa imati i niz aktivnosti koje su vezane za promociju festivalskog turizma i nadam se da ćemo na kraju ovog projekta imati ne samo izgrađen Omladinski kamp, već i spremnu strategiju za dalju realizaciju. Na ovom projektu grad Zaječar je vodeći partner“, objašnjava Suzana Vujić, šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

Ukupna vrednost drugog odobrenog projekta iz ekologije, koji nosi naziv Prevencija i ublažavanje posledica katastrofa uzrokovanih ljudskim faktorom u prekograničnom regionu Zaječar- Vidin, je 547.711,82 evra. Tokom dvogodišnje realizacije projekta biće nabavljena oprema za oba grada, očišćene po dve deponije, izvršena obuka ljudi, a na ovom projektu zaječarska lokalna samouprava je partner Vidinu.

„Što se tiče drugog projekta koji je vezan za zaštitu životne sredine, radiće se analiza divlje deponije, jedna od aktivnosti je i nabavka smećara, čišćenje divljih deponija…“, dodaje Vujić koja kaže da ovaj događaj predstavlja početak jedne divne saradnje.

Inače, ukupan budžet svih 37 odobrenih projekata je 16,9 miliona evra.

Dodaj komentar