Društvo

Zaječarskom timu za inkluziju Roma doniran automobil

FOTO: zajecaronline.com
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Zaječar je jedan od 30 gradova čijem su Mobilnom timu za inkluziju Roma, u okviru programa podrške Evropske unije, donirani automobil i laptop računar.

Mobilnim timovima gradova i opština u Srbiji koji se bave inkluzijom Roma, u okviru programa podrške EU, uručeni su ključevi 30 automobila „Fiat Tipo“, kao i 30 laptop računara, u cilju podizanja njihovog kapaciteta i adekvatnog funkcionisanja. Među gradovima je i grad Zaječar. Ključeve vozila predstavnicima gradova i opština uručili su šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici; ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević; državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Lakićević i generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić.

Ključevi vozila „Fiat Tipo“ na svečanoj ceremoniji uručeni su zamenici gradonačelnika Marini Milić i pomoćniku gradonačelnika Saši Ivanoviću.

FOTO: zajecaronline.com

Predstavnici Grada Zaječara ključeve su predali Miljanu Rašiću, koordinatoru za romska pitanja u Zaječaru.

„Zahvaljujući stalnoj konferenicji gradova i opština i donaciji Evropske unije, zaječarski Romi dobili su prvi put vozilo koje ima namenu za potrebe inkluzije Roma. Zahvaljujući ljudima koji rade na inkluziji Roma na teritoriji Zaječara i u okviru Gradske uprave, postignuto je dosta toga. Mobilni tim je specifičan, jer ga ne čini samo romska zajednica, već ga čine i predstavnici Gradske uprave Zaječar, Nacionalne službe za zapošljavanje, Centra za socijalni rad, medijator zdravstva, kao i pedagoški asistent. Radićemo na inkluziji Roma po svim pitanjima vezanim za obrazovanje, za zdravstvo, za zapošljavanje. Zahvaljujući tome uspeli smo u protekloj godini da zaposlimo 19 Roma na program javnih radova“, rekao je između ostalog Rašić.

FOTO: zajecaronline.com

Zamenica gradonačelnika Zaječara Marina Milić dodala je da će Grad Zaječar nastaviti da pomaže Romima i da će u narednom periodu biti realizovano još sličnih programa.

„Ovo je prva faza programa, koji je konkurisao u evropskim fondovima za inkluziju Roma i prvi program za dodelu tehničkih sredstava za poboljšanje rada Mobilnog tima, kako bi tim stigao do svih porodica romske populacije. Jedan od tih sredstava je i ovaj automobil „Fiat Tipo“, a drugo je laptop „Lenovo“. Automobil i laptop će koristiti članovi Mobilnog tima za inkluziju Roma prilikom obilaska romskih porodica“, istakla je Marina Milić, zamenik gradonačelnika Zaječara i dodala:

„U odnosu na prethodne godine, ove godine dosta je poboljšana saradnja Grada Zaječara sa romskom populacijom. Drugi program odnosiće se na zapošljavanje Roma. Pratimo razne projekte i konkurse, tako da će se realizovati i programi vezani za poljoprivredu i za kulturu. Grad Zaječar dosta je unapredio saradnju iz domena kulture, tako da već imamo i Festival romske kulture i tradicije.“

Mobilni timovi za inkluziju Roma su radna tela grada/opštine, formirana u cilju jačanja saradnje između lokalnih institucija i romske zajednice. Članovi mobilnih timova organizuju zajedničke terenske posete romskim naseljima i pružaju zajedničku i koordinisanu podršku i pomoć pojedincima i porodicama.

 

1 komentar

Dodaj komentar