fbpx
Društvo

Zaječarski učenici u borbi protiv korupcije (FOTO + VIDEO)

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije koji se obeležava 9. decembra, „Dečiji centar” Zaječar organizovao je akciju na Trgu oslobođenja. Ovom prilikom, građani su mogli da napišu i kažu u kojim segmentima društva se najviše susreću sa korupcijom, a srednjoškolci su izveli kratki performans.

Kroz performans, zaječarski učenici poslali su poruku da žele da žive, školuju se i rade u zemlji u kojoj ne vladaju mito i korupcija, a prema rečima Selene Ristić Vitomirović, predsednice „Dečijeg centra” ova ustanova se antikoruptivnim politikama i osnovima korupcije bavi na različite načine, pa su se uključili i u projekat „Mreža mladih u borbi protiv korupcije“.

„Korupcija je krivično delo, koje nema veze sa politikom. Dobar deo naroda u našoj zemlji prihvatio je korupciju kao normalan model ponašanja. Mi na ovaj način pokušavamo mladima da predstavimo sa kakvim se sve koruptivnim delima mogu suočiti kada završe svoje školovanje”, istakla je Ristić Vitomirović.

Projekat „Mreža mladih Srbije protiv korupcije” započela je organizacija Udruženja građana „Svet reči” iz Velike Plane, uz podršku Američke ambasade u Beogradu. Zaječarski srednjoškolci, nakon održanog seminara u Velikoj Plani, nastavili su rad u rodnom gradu, a očekuje ih i desetak radionica na ovu temu u svim zaječarskim srednjim školama.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije ustanovljen je 9. decembra 2004. godine pošto su godinu dana ranije UN usvojile Konvenciju protiv korupcije a Srbija je Konvenciju ratifikovala 2005. godine u Skupštini tadašnje Državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Pogledajte performans članova „Dečijeg centra“:

Sa ekrana svakog dana foliranja gola, mito i korupcija smanjeni na pola…#svetreci #USembasy #mrezamladihsrbijeprotivkorupcije

Gepostet von Dečiji Centar Zaječar am Montag, 9. Dezember 2019

2 komentara

  • Zna se deco gde je korupcija u Gradu pa pravac tamo, a ne da organizujete skupove na praznom gradskom Trgu.

Dodaj komentar