Društvo

Zaječarski učenici postigli odlične rezultate na takmičenju u mentalnoj aritmetici

FOTO: "Malac Genijalac" Zaječar

Na IV Međunarodnoj olimpijadi u mentalnoj aritmetici, zaječarski učenici, polaznici škole „Malac Genijalac“, ostvarili su odlične plasmane.

U jakoj konkurenciji Ana Milanović, učenica OŠ „Ljuba Nešić” osvojila je dve medalje u svojoj kategoriji. Zlato na pismenom delu i srebro na mentalnom računanju. Ana je računala dvocifrene brojeve koji su se smenjivali za manje od sekunde (800 ms).

Ana Milanović; FOTO: „Malac Genijalac“ Zaječar

Na takmičenju je učestvovao i šestogodišnji Nikola Kalinović iz Zaječara, koji se plasirao u prvih petnaest u kategoriji koja je imala 200 takmičara.

Na IV Međunarodnoj olimpijadi u mentalnoj aritmetici učestvovalo je preko 1.200 učesnika od četiri do 14 godina iz 15-ak zemalja. Takmičenje je održano prošlog vikenda u kongresnoj sali „Sava Centra” u Beogradu.

Nikola Kalinović; FOTO: „Malac Genijalac“ Zaječar

Olimpijada je iznedrila ukupno 36 pobednika u različitim kategorijama, koji su osvojili pehare i medalje i tri nagrade u finalu, čiji su pobednici pored pehara dobili i tablet računare.

Takmičenje se sastojalo iz dva dela, prvog, na kojem su deca rešavala zadatke na papiru – 120 zadataka za 12 minuta, i drugog, takzvanog Anzan takmičenja gde učesnici posmatraju ekran na kojem se emituju brojevi brzinom od 500 ms i manje.

„Organizacija Olimpijade predstavlja veliku čast i priznanje za školu „Malac Genijalac”, navodi se u saopštenju.

Proces učenja brzog računanja zasniva se na drevnoj japanskoj računaljci – abakusu. Na ovaj način, postiže se uspešan trening mozga kreiran sa idejom da se vežbaju različiti mentalni kapaciteti, kao što su: memorija, koncentracija, vizuelizacija, analitičnost i logika.

Učesnici IV Međunarodne olimpijade u mentalnoj aritmetici dokazali su da jesu deca koja menjaju svet – naši budući programeri, inženjeri, lekari i ljudi od nauke. Posmatrači su ostajali bez daha gledajući male ljude koji poseduju veštine budućnosti 21. veka.

Dodaj komentar