Društvo

Zaječarski učenici na niškom takmičenju u programiranju LEGO robota

Đačke ekipe iz Zaječara, Kruševca, Leskovca i Niša takmičiće se u niškoj Mašinsko-tehničkoj školi „15. maj“ svojim robotima koje treba da programiraju tako da nacrtaju zadati oblik, prođu kroz lavirint ili sakupe kockice.

U isto vreme će se u programiranju LEGO robota na regionalnim takmičenja nadmetati i učenici u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, a tri prvoplasirane ekipe na svakom od njih otići će na nacionalno finale u Kragujevac.

Pred njima su tri zadatka: u prvom robot mora da iscrta zadati oblik, u drugom da prođe kroz lavirint isključivo pomoću svojih senzora, a u trećem će se, priznaju i nastavnici, takmičari namučiti najviše.

U trećem zadatku robot mora da sakuplja crvene kockice i da ih odvozi u magacin. Robot mora samo crvene kockice da uzima, ukoliko uzme kockice druge boje, poeni se oduzimaju, objašnjavaju organizatori.

Jedan od njih je Jovan Milić koji se ranije i sam takmičio, a sada mlađim đacima kao mentor pomaže da lakše savladaju zadatke.

Pripreme smo počeli još u decembru. U toku je nalaženje rešenja za zadatke i osmišljavanje strategije za izradu progama na sam dan takmičenja, kaže ovaj bivši takmičar.

Iz škole „15. maj“ pozivaju sugrađane na „robo-groznicu“. Svečano otvaranje zakazano je za 10 sati, takmičenje će trajati od 10 sati 20 minuta do 14 sati, prezentacija radova će trajati od 15 do 18 sati, a u 18 sati i 30 minuta biće proglašeni pobednici.

Takmičenje organizuju profesori i učenici škole „15.maj“ uz podršku Ministarstva prosvete, Mašinskog fakulteta i Visoke tehničke škole iz Niša.

Izvor: juznevesti.com

Dodaj komentar