Društvo

ZAJEČARSKI POLJOPRIVREDNI PROIZVOĐAČI POTPISALI UGOVORE O DODELI SUBVENCIJA ZA RAZVOJ VOĆARSTVA U 2017.GODINI

Poljoprivredni proizvođači sa područja Zaječara koji su Odlukom o dodeli sredstava za razvoj subvencionisanje voćarstva i kamate za poljoprivredne kredite na osnovu drugog konkursa u ovoj godini dobili subvencije, potpisali su danas i zvanične ugovore sa gradom.

Prema rečima Vesne Stanković, člana Gradskog veća zaduženog za poljoprivredu reč je o završnom činu konkursa između proizvođača i grada Zaječara, jer se ovim ugovorima grad obavezuje da će isplatiti sredstva za 29-oro poljoprivrednih proizvođača, na račune njihovih registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

„Napokon je završen  četvrti i peti konkurs koji su bili otvoreni do 30.novembra.

Radi se o drugom konkursu za subvencionisanje  voćarstva i o konkursu za subvenciju kamate za  poljoprivredne kredite.

Ovaj drugi konkurs je otvoren  da bismo što više sredstava utrošili iz budžeta  upravo za pomoć voćarima. Od juna meseca ove godine mnogo toga je uradjeno”, naglasila  je Stanković.

Ona je dodala da je budžetom ukupno bilo predvidjeno 12 miliona dinara za subvencionisanje, a sa ova dva konkursa biće isplaćeno 7.200.000 dinara po osnovu programa mera razvoja koji se realizovao preko 5 konkursa.

“ Na osnovu tog  programa najviše smo podbacili u konkursu za subvencionisanje kamate, gde je realizacija budžeta manja od 10 %.

Po ostala 4 konkursa, a to su podrška pčelarima gde je uloženo 2.600.000 dinara, podrška ovčarstvu gde je uloženo 1.900.000,  i po dva konkursa za voćarstvo gde imamo u prvom  1.300.000 ,a po drugom konkursu 1.200.000, mogu istaći da je realizacija budžeta bila negde oko 85%.

Na osnovu ova dva konkursa podržali smo 29 poljoprivrednih proizvodjača, 20 voćara i 9 proizvođača kojimo subvencionišemo kamate.

Danas potpisujemo ugovore sa voćarima za ukupan iznos od 1.420000 dinaraa, a na nivou cele godine ukupno 173 proizvođača dobilo je subvencije, što u košnicama ili u novcu koji je uplaćen na njihov namenski račun“, naglasila je Stanković.

Zvonimir Radinković jedan je od retkih zaječaraca koji je konkurisao za subvencionisanje kamata za poljoprivredni kredit.

„Svaki dinar znači, koliko god da je gazdinstvo malo ili veliko, treba puno novca za održavanje“.

Bogdanović Violinka je konkurisala za subvencije za razvoj voćarstva kojoj ova pomoć mnogo znači.

„Voćarstvom se bavim zadnjih 14 godina, i ovo mi je prvi put da konkurišem i dobijem neka sredstva“.

“ Mnogo mi znači ova pomoć grada Zaječara. Planiram da zasadim voće na površini od 8 hektara, pa se nadam da ću sa ovim subvencijama to i uspeti“, istakla je Snežana Mirčić Vučković.

Vesna Stanković, pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu istakla je da je za narednu godinu planiran budžet u visini od 15 miliona dinara, da neće biti subvencionisanja kamata, ali će se raditi subvencionisanje mehanizacije.

Izrada programa je u toku, program dobija saglasnost Vlade Srbije, zatim Skupštine Grada, a detalji će biti poznati već početkom naredne godine.

Dodaj komentar