Društvo

Zaječarski izviđači komunicirali sa skautima iz celog sveta

Odred izviđača „Đorđe Simeonović“ iz Zaječara realizuje brojne aktivnosti. Nedavno su zaječarski izviđači u blizini sela Zlot putem radio veze  uspostavili kontakt sa skautima iz celog sveta.

Minulog vikenda, pedestak članova odreda provelo je u blizini sela Zlot u planinarskom domu Belejevina. Na toj lokaciji zaječarski izviđači su uz pomoć članova radio kluba Zaječar učestvovali u akciji (Jamborre On The Air – Jamboree On The Internet).

U ovoj akciji skauti širom sveta su uspostavljali veze sa ostalim vršnjacima gde god se oni nalazili na planeti. Korišćene su Internet tehnologije (IRC Chat, Skype…) ali i neki od najstarijih načina uspostavljanja veza kao što je kontakt na kratkim talasima korišćenjem radio amaterskih stanica. Uz pomoć članova kluba radio amatera iz Zaječara (YU1ACR) putem radio veze, uspostavljen je kontakt sa skautima u Italiji, Francuskoj i drugim zemljama.

Izviđači su obišli Lazarevu pećinu, upoznali se sa meštanom i videli proces rada lokalnih gazdinstava i popeli se na obližnji vidikovac. Nakon svih ovih aktivnosti, nastavili su sa kontaktiranjem ostalih skauta preko radio talasa.

Prema rečima Nebojše Simeonovića iz Izviđačkog odreda „Đorđe Simeonović“ ovakve i slične akcije organizvaće se i u narednom periodu, sve dok vremenski uslovi dozvole.

„U ovima akcijama učestvuju novi mladi članovi izviđačkog odreda ,,Đorđe Simeonović“
pčelice, poletarci i mladi izviđačima. Najveći podsticaj ovakvom dobrom radu dalo je nekoliko bračnih parova dugogodišnjih izviđača koji su se ponovo aktivirali u organizaciji i danas svoju decu uče izviđaštvu. U stvarnosti se opet potvrdila priča da se izviđaštvo ,,prenosi s kolena na koleno“, što daje garanciju da će se mlade generacije kroz izviđaštvo učiti zdravom životu i kroz boravak u prirodi brinuti o njenoj zaštiti i očuvanju“, kaže Simeonović.

Zaječarski izviđači su u prethodnom periodu obišli jedno etno selo u blizini Zaječara,
organizovali izviđačke igre povodom Hajduk Veljkovih dana, više puta boravili na
Grliškom jezeru, posetili Vanjin jaz i sproveli još niz akcija na kojima su uvežbavali
svoje izviđačke veštine.

Kako kaže Nebojša Simeonović iz Izviđačkog odreda „Đorđe Simeonović“ Zaječarski izviđači kroz brojne aktivnosti vezane za boravak u prirodi, zaštitu životne sredine, kao i učenjem izviđačkih veština pravilno vaspitavaju mladu generaciju.

„To ih i svrstava u najbolju društvenu organizaciju na nivou grada Zaječara i među najbolje odrede izviđača u Srbiji. Ove jeseni, svakog vikenda, odred organizuju akcije boravka u prirodi“, podseća Simeonović.

Odred je inače osnovan 1955. godine i od tada pa do danas je kroz njega prošlo na hiljade mladih.

Dodaj komentar