fbpx
Društvo

Zaječarska škola učesnik projekta “Škola za 21. vek”

Foto: Radio Magnum

Zaječarska Osnovna škola “Hajduk Veljko” učesnik je projekta “Škola za 21. vek”. Radi se o programu koji realizuje British Council, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

U ovom programu učestvovali su đaci viših razreda zajedno sa nastavnicima škole.

Projekat “Zauzmi stav, ostani zdrav”, se zasniva na izgradnji zdravih navika kod učenika, razvoju kritičkog mišljenja, naglasila je Vanja Jonović nastavnica srpskog jezika.

“Projekat podrazumeva uvođenje kritičkog mišljenja u nastavni proces, digitalno opismenjavanje učenika i početno programiranje korišćenjem mikrobitova. U okviru projekta sprovedene su različite radionice kao što su: sport kroz vekove – razvoj sporta, zdrave navike u ishrani u Velikoj Britaniji, piramida ishrane, logo za projekat i reklamni pano, merenje visine, težine i izračunavanje bodi mas indeksa”.

Zahvaljujući ovom projekt učenici su sticali znanja početnog programiranja korišćenjem mikrobitova, odnosno džepnog računara a cilj je da se deca na najlakši način opismene, rekao je Dragan Cvetković, profesor tehnike i tehnologije.

Kako je istakla direktorka škole Suzana Krstić, kroz ovaj projekat škola je dobila mikrobitove, male džepne kompijutere, putem kojih se može kodirati.

“Ovi uređaji imaju svrhu da inspirišu mlade ljude da budu kreativni u korišćenju digitanih tehnologija i da razviju osnovne veštine u nauci, tehnologiji i inženjerstvu”.

Cilj ovog programa je da milion učenika uzrasta 10-15 godina širom sveta, stekne veštine kritičkog mišljenja i rešavanja problema.

Dodaj komentar