fbpx
Društvo Izdvajamo

Zaječarska pijaca se „preselila“ na Facebook

printscreen / Facebook

Desetak dana nakon odluke Gradskog štaba za vanredne situacije da se sve zelene pijace u gradu zatvore zbog pandemije korona virusa, Zaječarac Uglješa Đuričković došao je na ideju da zaječarskupijacu „preseli“ na Facebook i omogući proizvođačima voća, povrća, jaja i mlečnih proizvoda da ponude svoje proizvode, a zainteresovanim građanima da naruče šta bi želeli da kupe. Za samo jedan dan ova grupa je dobila preko 2000 članova, a ideja je, prema rečima Đuričkovića, da mali proizvođači nađu način da u vanrednom stanju prodaju namirnice kako im ne bi propale.

Grupa Zaječarska online pijaca – Panađur je, kako piše u opisu, nastala kao produkt okolnosti u kojima proizvođači voća, povrća, jaja i mlečnih proizvoda ne mogu da prodaju na pijaci svoje proizvode, a redovni kupci ne mogu da kupuju te proizvode i snabdevaju svoja domaćinstva na način na koji su navikli godinama.

Administrator i osnivač grupe je Zaječarac Uglješa Đuričković kaže da se ideja rodila spontano.

„Pošto je pijaca zatvorena i ne radi, ne znači da treba da proizvođači hrane na selu propadnu, kao što ne znači da ne treba da domaćinstva snabdevamo namirnicama od domaćina sa sela. Pomognimo njima, pomognimo sebi, poštujmo pravila kretanja, kao i ostala pravila i čuvajmo se“, kaže Đuričković.

On poziva sve ljude dobre volje da pomognu svim ljudima na selu, koji proizvode namirnice i iste bi da prodaju, oko oglašavanja u pomenutoj grupi, kako bi i oni imali ravnopravan tretman.

Pravilo je, dodaje Đuričković da kao kupac, možete da ostavite post potražnje na koji bi vam se javili prodavci. A kao prodavac da postavite post proizvoda koje možete da isporučite na kućnu adresu

„Ova grupa je namenjena udruživanju građana sa područja grada Zaječara, radi lakšeg i boljeg snabdevanja hranom, radi opstanka seoskih domaćinstava koja žive od prodaje svojih proizvoda i na opštu dobrobit svih građana.
Kupci sa područja našeg grada mogu u ovoj grupi da poruče sveže povrće, voće, mleko, jaja i sve ostale proizvode sa sela, direktno od proizvođača i da dobiju isporuku na adresu, nakon dogovora sa prodavcem“, dodaje Đuričković.

Ova grupa ima za cilj da pomogne domaćim proizvođačima iz naših sela u ovim teškim i vanrednim okolnostima da prodaju svoju robu, kao i svim građanima time što će kupovati domaće, veže i zdrave proizvode, stoji u opisu na Facebook-u.

Tamo se dalje dodaje da grupa postoji samo kako bi spojila prodavce sa sela i kupce iz grada, kako bi prevazišli nemogućnost kupovine na pijaci, kao što je to uobičajeno bilo do sada, dogovor oko uslova kupovine i prodaje je na vama.

„Molimo sve članove grupe da sve dogovore sprovode u okviru vremenskog ograničenja kretanja na teritoriji RS. Molimo sve članove grupe da poštuju zakone i Ustav RS.

Za eventualno nepoštovanje zabrane kretanja i drugih zabrana, administratori i moderatori ove grupe nisu odgovorni“, poručuju osnivači grupe Zaječarska online pijaca – Panađur.

Novi članovi grupe sa oduševljenjem su pozdravili ideju da se trgovci i potencijalni kupci na ovom mestu dogovaraju.

Sve pohvale za ideju. Prodavci bi mogli da ostave brojeve telefona da bi mogli stariji ljudi da ih kontaktiraju.

Bravo za pijacu. Bilo bi lepo da potraje i kad ovo prođe.

Za samo jedan dan uz pomoć Zaječarske online pijace „Panađur“ uspešno je realizovano na stotine dogovora oko nabavke i isporuke namirnica.

Zato se i pokretači ove grupe, ali i članovi nadaju da će i nakon prestanka vanrednog stanja grupa nastaviti da „živi“.

Podsetimo, odlukom gradskog Štaba za vanredne situacije, sve zelene ali i robne pijace na kojima se prodavala roba zatvorene su od 26. marta.

Dodaj komentar