Zaječarska firma na crnoj listi: Oni krše prava porodilja

Objavljena crna lista poslodavaca koji krše prava trudnica i porodilja; Oštećene mogu anonimno da prijave gazde, a inspekcija utvrđuje propuste

Preporuka:

Neki novi Zaječar: Vidimo se na proslavi mature u Berlinu, Frankfurtu ili Štutgartu!

Tekst pod nazivom "Vidimo se na proslavi mature u Berlinu, Frankfurtu ili Štutgartu!" objavljen preko Facebook-a na stranici "Neki...

Klupice za sve ljubitelje Kraljevice

Neformalna grupa Outhide festivala postavlja klupe na zaječarskoj Kraljevici Nefromalna grupa Outhide festivala, u okviru programa „Šta nam teško“, realizovala...

Slađana Kostić pobednica „Svetosavskog turnira u šahu“

Slađana Kostić, učenica Tehničke škole iz Zaječara osvojila je prvo mesto na 13. po redu Svetosavskom turniru u šahu...
- Reklama -  

Pet poslodavaca je tokom decembra 2019. godine prekršilo prava trudnica ili porodilja i tako zauzelo mesto na crnoj listi Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koju je objavio Centar za mame.

Na spisku su „M Univerzal tim“ iz Niša, zrenjaninski Dad Draxlmainer automotive, Iris Optic i Samostalna optika sa trgovinom, zatim „Žitopromet“ iz Zaječara i Branislav Komazec PR SHO FAIR iz Novog Sada.

U najvećem broju slučajeva trudnice i porodilje su dobile otkaz ili im nije produžen ugovor o radu.

Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame, objašnjava da se lista objavljuje kako bi se javnosti predstavili oni koji ne poštuju zakone i prava trudnica i porodilja, kao i da se ohrabre mame da se bore za svoja prava i prijave kršenja istih Inspekciji rada.

– Nadam se da će ova lista podstaći poslodavce u Srbiji da poštuju zakone, ali i probuditi i naterati ih da vide da mame nisu „laka meta“ i da se njihova prava moraju poštovati – kaže Ružičić.

Ministarstvo za rad je pod sloganom „Imaš izbor. Prijavi“, krajem jula 2019. godinepozvalo trudnice i porodilje koje smatraju da su im prava ugrožena da poslodavce prijave na besplatni broj telefona. Inspektori po prijavi izlaze na teren i ako bude osnova biće kažnjeni i njihova imena se objavljuju na posebnom delu sajta.

– Sankcije su postojale i ranije, ali su neki poslodavci svesno plaćali kazne a osim toga nisu imali nikakav drugi prekor – rekao je prilikom otvaranja linije Zoran Đorđević, ministar za rad.

Prijave su anonimne i Inspekcija ne pominje imena onih koji prijavljuju, a osoba koja prijavi ima pravo da dobije povratnu informaciju o radu Inspekcije.

U februaru 2020. novi spisak

Trudnice i porodilje koje smatraju da su im prava ugrožena mogu da prijave poslodavce na broj telefona 0800-300-307.

Sledeća crna lista onih koji krše prava budućih mama biće objavljena u prvoj nedelji februara 2020. godine.

Kompletan spisak poslodavaca koji su se našli na nekoj od „crnih listi“ Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja možete pogledati OVDE.

IZVOR: Zaječar online / Novosti

1 KOMENTAR

  1. Иначе, не знам само да ли сте свесни да труднице не смеју да буду ни у зони зрачења, а камо ли у рендген кабинету. Ово кажем зато што сте ставили слику на почетку вести на којој се јасно види силуета трудне жене испред статива рендген апарата.
    Не постоји никаква зла намера у мом коментару, али мало обратите пажњу на ствари којим се бавите, ако већ то радите. Поздрав.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

Savindan obeležen u zaječarskoj Gimnaziji

Povodom školske slave, Svetog Save u zaječarskoj Gimnaziji tradicionalno je priređena prigodna svečanost na kojoj su pored svečanog sečenja kolača dodeljene i nagrade najboljim...

GrO Srpski pokret „Dveri“ obeležava slavu Svetog Savu

Gradski odbor Srpskog pokreta Dveri u ponedeljak, 27. januara obeležava slavu Svetog Savu. Rezanje slavskog kolača biće upriličeno u Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: