fbpx

Zaječarac Žika Branković osvaja Himalaje

Preporuka:

Danas je zimski Krstovdan

Srpska pravoslavna crkva 18. januara slavi Krstovdan, kao uspomenu na prve hrišćane koji su primili veru. Praznik se vezuje...

Zaječarska škola učesnik projekta „Škola za 21. vek“

Zaječarska Osnovna škola "Hajduk Veljko" učesnik je projekta "Škola za 21. vek". Radi se o programu koji realizuje British Council,...

Uskoro vetropark na Crnom vrhu kod Bora

Prvo Vrška Čuka, potom Rtanj, a sada Crni Vrh! Prvo italijanska firma "Bondcom Green Energy" iz Modene, zatim investitori...
- Reklama -

Da je u životu veoma bitno ostvarivati svoje snove dokazuje nam Zaječarac Živorad Žika Branković, koji se uspešno minulih dana uspinje na Himalaje. Na putu pod nazivom „Himalaji i put u Raj“ Branković, inače član planinarskog društva „Ljuba Nešić“ iz Zaječara stigao je u Bazni kap „Everest“, a sa svojom grupom planinara izveo je i noćni uspona na Kalapatar.

Žika Branković sa ekipom planinara uspeo se na Himalajima do Baznog kampa „Everest“ na nadmorskoj visini od 5364 metara. Okružen prelepom okolinom, Branković kaže, da je imao dilemu da li će uživati u glečeru „Kumbu“ ili mnogobrojnim vrhovima preko sedam hiljada metara.

Branković je sa svojom grupom izveo i noćni uspon na Kalapatar na nadmorskoj visini od 5543 metra, sa koga se najlepše vidi Mont Everest obasjan jutarnjim suncem.

Zaječarski planinari su trenutak videli i najviši vrh sveta, posle čega se sakrio u oblacima, a kasnije su uživali u snegu i nepredvidivom vremenu.

Podsećamo, do sada se Žika Branković uspešno uspeo i na Elbrus, najviši vrh Evrope, na surovo tlo Kavkaza na kome svaki pogrešan korak ujedno može biti i onaj poslednji.

Reč dve o Himalajima…

Himalaja ili Himalaya predstavlja najviši planinski masiv na Zemlji. Nalazi se u Aziji između Indo-gangeske ravnice na jugu i visoravni Tibet na sjeveru. Pruža se od zapada ka istoku u dužini od 2500 km, s time da je prosječno širok 300 km.

Sastoji se od tri paralelna bila koja se strmo spuštaju prema Indo-gangeskoj nizini. Najsjeverni pojas (Visoka Himalaja) obuhvaća najviše dijelove; veći broj vrhunaca (pretežno u Nepalu) prelazi 8000 m, a od njih je najviši Mount Everest. Središnji planinski pojas (Niska Himalaja) s prosječnom visinom 3000-4000 m u Nepalu negdje zna doseći 6000 m. Najjužniji pojas od 700-1000 m predstavlja prijelaz prema Indo-gangeskoj nizini.

Na Himalajima se nalazi najviši planinski vrh na Zemlji Mont Everest. Himalaji znači „snežno boravište“ na Sanskritu ( od hima „sneg“, i aalaya „boravište“).

Himalaji se pružaju kroz pet država Pakistan, Indija, Kina, Butan i Nepal. Otprilike 750 miliona ljudi živi u području reka koje izviru na Himalajima, a taj broj uključuje i Bangladeš.

- Reklama -

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

Dnevni horoskop za SREDU – 22. januar 2020. godine

Mesec ulazi u Jarca ove srede i boraviće tamo sve do petka. Dan je stvoren i protkan disciplinom, ozbiljnošću, osećajem odgovornosti i celodnevnim fokusom...

Bez grejanja dve zgrade u Požarevačkoj ulici

Zbog havarije na vrelovodu obustavljena je isporuka toplotne energije u zgradama Požarevačka A5 i Požarevačka A6. Radovi na otklanjanju kvara su u toku, nastavak grejanja...

Sudar kod Gamzigradske banje

Na magistralnom putu Zaječar – Paraćin, kod Gamzigradske banje nešto posle 12 sati došlo je do sudara kamiona i automobila marke "alfa romeo". Prema...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: