fbpx
Sport

Zaječarac Žika Branković osvaja Himalaje

Da je u životu veoma bitno ostvarivati svoje snove dokazuje nam Zaječarac Živorad Žika Branković, koji se uspešno minulih dana uspinje na Himalaje. Na putu pod nazivom “Himalaji i put u Raj” Branković, inače član planinarskog društva “Ljuba Nešić” iz Zaječara stigao je u Bazni kap “Everest”, a sa svojom grupom planinara izveo je i noćni uspona na Kalapatar.

Žika Branković sa ekipom planinara uspeo se na Himalajima do Baznog kampa “Everest” na nadmorskoj visini od 5364 metara. Okružen prelepom okolinom, Branković kaže, da je imao dilemu da li će uživati u glečeru “Kumbu” ili mnogobrojnim vrhovima preko sedam hiljada metara.

Branković je sa svojom grupom izveo i noćni uspon na Kalapatar na nadmorskoj visini od 5543 metra, sa koga se najlepše vidi Mont Everest obasjan jutarnjim suncem.

Zaječarski planinari su trenutak videli i najviši vrh sveta, posle čega se sakrio u oblacima, a kasnije su uživali u snegu i nepredvidivom vremenu.

Podsećamo, do sada se Žika Branković uspešno uspeo i na Elbrus, najviši vrh Evrope, na surovo tlo Kavkaza na kome svaki pogrešan korak ujedno može biti i onaj poslednji.

Reč dve o Himalajima…

Himalaja ili Himalaya predstavlja najviši planinski masiv na Zemlji. Nalazi se u Aziji između Indo-gangeske ravnice na jugu i visoravni Tibet na sjeveru. Pruža se od zapada ka istoku u dužini od 2500 km, s time da je prosječno širok 300 km.

Sastoji se od tri paralelna bila koja se strmo spuštaju prema Indo-gangeskoj nizini. Najsjeverni pojas (Visoka Himalaja) obuhvaća najviše dijelove; veći broj vrhunaca (pretežno u Nepalu) prelazi 8000 m, a od njih je najviši Mount Everest. Središnji planinski pojas (Niska Himalaja) s prosječnom visinom 3000-4000 m u Nepalu negdje zna doseći 6000 m. Najjužniji pojas od 700-1000 m predstavlja prijelaz prema Indo-gangeskoj nizini.

Na Himalajima se nalazi najviši planinski vrh na Zemlji Mont Everest. Himalaji znači “snežno boravište” na Sanskritu ( od hima “sneg”, i aalaya “boravište”).

Himalaji se pružaju kroz pet država Pakistan, Indija, Kina, Butan i Nepal. Otprilike 750 miliona ljudi živi u području reka koje izviru na Himalajima, a taj broj uključuje i Bangladeš.

Dodaj komentar