fbpx
Hronika

Zaječarac umro od gripa u Nišu

Zaječarac Ž.M. prema rečima njegovih kolega pre dvadesetak dana na poslu je osetio tegobe u grudima, praćene temperaturom. Prema pisanju portala „Glas Zaječara“ Ž.M. se javio lekarima i primljen je na lečenje zbog komplikacija.

Pregled lekara nakon nekoliko dana pokazao je da Ž.M. ima ozbiljan problem sa plućima, zbog čega je hitno prebačen u Niš.

„Nekoliko dana proveo je u Nišu, i bilo mu je bolje. Prošle subote smo se čuli, rekao je da se oseća dobro. Međutim, te noći, subotu na nedelju, stanje mu se iznenada pogoršalo. Pluća su mu otkazala, srce mu je nekoliko puta stalo, reanimirali su ga.

Jedva je ostao živ, nažalost, pao je u komu.

Uvedena mu je posle toga neka nova terapija, ali, ništa nije više moglo da se uradi i čak su i lekari ponavljali da može da ga spasi jedino to što je mlad i što je jak. Međutim, ispostavilo se da mu spasa nije bilo. Preminuo je noćas, a navodno je reč o bakterijskoj infekciji.

Svašta se priča, ali porodici je tako rečeno. “ – rekao je za portal „Glas Zaječara“ jedan od kolega pokojnog Ž.M.

O kakvoj je infekciji reč za sada nije poznato, ali je činjenica da su poslednji smrtni slučajevi zabeleženi minulog vikenda u Nišu, gde su za dva dana umrle dve osobe kod kojih je laboratorijski bilo dokazano prisustvo gripa tipa A (H1N1).

Zbog povećanja broja obolelih od respiratornih infekcija, na preporuku Instituta za javno zdravlje (IZJZ), u KC Niš od ponedeljka su zabranjene posete na klinikama. Pre nekoliko dana je i Zavod za javno zdravlje Pirot prijavio epidemiju gripa na teritoriji Pirotskog okruga što je do sada jedina prijava epidemije gripa na teritoriji okruga u Srbiji.

U Timočkoj krajini povećan broj obolelih od gripa

Prema rečima doktorke Svetlane Živković epidemiologa Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru u Timočkoj krajini je povećan broj obolelih od gripa, a virus AH1 je i laboratorijski potvrđen ovih dana na Torlaku.

„U gradovima i opštinama Timočke krajine registrovano je do sada oko 2.200 obolelih, a pacijenti sa klinički težim simptomima prebačeni su u tercijalne ustanove“, kaže Živković.

Ona ističe da je u odnosu na prošlu sezonu, ove nešto veći broj obolelih u našem regionu, ali i da je odziv za vakcinaciju bio odličan što doprinosi da grip nema epidemijske razmere.

Vakcinacija – jedina prava zaštita od gripa

I prof. dr Žarko Ranković, infektolog i nekadašnji dugogodišnji direktor Infektivne klinike u Nišu, kaže za „Blic“ da je vakcinacija jedina prava zaštita od gripa.

– Virus ima tu osobinu da je sklon mutacijama i zato se svake godine vakcina priprema na osnovu toga koji sojevi grupa kruže. Prednost vakcine je ta da osoba može da oboli, ali nema komplikacija. Meni nije poznato da je zabeleženo da je vakcinisana osoba dobila komplikacije i umrla – navodi prof. dr Ranković.

Prema njegovim rečima, nije neuobičajeno da od gripa umru i mlade, zdrave osobe koje nisu hronični bolesnici jer postoje dva različita mehanizma kako virus napada organizam.

– Smatra se da kod pojedinih mladih osoba može doći do izuzetno burne reakcije organizma na prisustvo virusa, što može dovesti do oštećenja pluća i smrtnog ishoda. Kod starijih osoba slabiji imunološki odgovor pomaže da bolest dobije teži klinički tok – objašnjava prof. dr Ranković.

Jak virus

On kaže da lekova ima dovoljno, a da posebna pažnja treba da se obrati hronične bolesnike, ali i mlađe osobe zbog toga što je „virus jak“.

– Na aparatima kod nas su starije osobe, nemamo nijedno dete – rekao je Radovanović i podsetio da u Srbiji svake godine u sezoni od gripa umre 5 do 38 osoba.

Dodaj komentar