Društvo Izdvajamo

Zaječar pomaže razvoj poljoprivrede: Za četiri godine 36 miliona dinara za poljoprivredne proizvođače

gradska uprava

Danas su u velikoj sali Gradske uprave u Zaječaru potpisani ugovori za dodelu podsticajnih sredstava za nabavku mehanizacije i opreme za poljoprivredu u 2020. godini.

Poljoprivredni proizvođači sa teritorije grada Zaječara potpisali su ugovore za unapređenje voćarstva, stočarstva i pčelarstva.

Vesna Stanković gradski većnik za poljoprivredu istakla je da se ove nedelje potpisuju ugovori sa 85 poljoprivrednih proizvođača u vrednosti 4,6 mil dinara.

-Ukupan iznos bespovratnih sredstava koji se dodeljuje po konkursu za mehanizaciju iznosi 4.000.0000 dinara za 63 poljoprivredna proizvođača. Drugi konkurs koji je završen je konkurs za dodelu podsticaja u pčelarstvu. Po ovom konkursu izdvojeno je 600.000 din za 22 pčelara, rekla je Stanković i dodala:

-Sa ponosom mogu da kažem da je u Gradu Zaječaru za ove 4 godine kroz Program podrške razvoju poljoprivrede realizovano čak 19 konkursa. Do sada je uključujući i ovu godinu subvencije dobilo preko 620 porodica na selu. Ukupno je samo Grad investirao u povećanje kapaciteta i opremljenosti poljoprivrednih gazdinstava oko 36 miliona dinara. Na edukaciju je utrošeno oko 1,7 miliona. dinara.

Sav ovaj posao bilo bi nemoguće uraditi bez apsolutnog poverenja koje je Gradonačelnik ukazao stručnoj Komisiji za podsticanje razvoja poljoprivrede koja je učestvovala u realizaciji programa za poljoprivredu, naglasila je Vesna Stanković i dodala:

-Pokazali smo da radimo u interesu poljoprivrednika, da imamo iste kriterijume za sve i da uspešno realizujemo započete projekte i konkurse. Dali smo prednost mladim poljoprivrednim proizvođačima, jer smatramo da bez njih nema ni opstanka sela. Prema broju prijava interesovanje i poverenje poljoprivrednika u grad Zaječar je povećano i prepoznaju nas kao još jedan vid finasiranja pored Ministarstva poljoprivrede.

Cilj nam je da se u narednom ciklusu investicija nastavi sa podrškom poljoprivrednim gazdinstvima, da se kroz podsticaje podstakne prerada i da se ulaže u razvoj infrastukture u selima. Samo tako širokim pristupom biće moguće da se popravi kvalitet života naših poljoprivrednika i da se motivišu mladi ljudi da ostanu na selu i rade poljoprivredu, rekla je Stanković.

izvor: zajecar.info

Dodaj komentar