Politika

Posle samo godinu dana DUPLIRANA DUGOVANJA SPC „Timok“ Zaječar: Pomenuto preduzeće dobilo novog likvidacionog upravnika!

Sportsko-poslovni centar „Timok“ DOO Zaječar kao dvodomno privredno društvo sa ograničenom odgovornošću prošlo je trnovit put od svog osnivanja oktobra 2013. godine do proglašenja najpre stečajnog, a potom i likvidacionog postupka samo nekoliko godina kasnije.

Kako stečajni postupak zbog strukture firme nije bio pravno moguć, nad Sportsko-poslovnim centrom „Timok“  odbornici grada Zaječara morali su 25. jula ove godine da pokrenu likvidacioni postupak.

Ukupna dugovanja pomenutog preduzeća pre samo godinu dana, zaključno sa 31.10.2017. godine iznosila su oko 21 milion dinara, dok su ukupna potraživanja prema dužnicima iznosila 5.730.165,30 dinara. (Više o tome pročitajte OVDE)

Samo godinu dana kasnije na osnovu početnog likvidacionog bilansa ukupne obaveze narasle su više nego duplo, pa na osnovu knjigovodstvene dokumentacije bilans stanja na dan 9.8.2018. godine izgleda ovako:

  • Ukupne obaveze iznose 43.542.802,96 dinara, a strukturu obaveza čine:

  • Ukupna potraživanja pak iznose 5.722.616,80 dinara.

Na pomenutoj sednici 25. jula Skupština grada Zaječara donela je odluku da se za likvidacionog upravnika SPC „Timok“ imenuje Ivana Panajotović, diplomirani ekonomista iz Zaječara.

Podsećamo, pomenuta potraživanja uglavnom su nastala na ime pozajmice Fudbalskom klubu „Timok“ iz Zaječara čiji je račun oko dve godine u milionskoj blokadi. S tim u vezi je Nadzorni odbor još oktobra 2017. godine utvrdio da je prezaduženost FK „Timoka“ trajna, kao i nesposobnost plaćanja. Tako je i SPC „Timok“ zapao u dužnički vakum iz koga nije mogao izaći.

Tada je međutim navedeno da SPC „Timok“ ne poseduje imovinu koja bi se mogla prodati kako bi se isplatila svoja dugovanja prema poveriocima što je predstavljalo i više nego dovoljan razlog za pokretanje najpre stečajnog, a posle preinačenja u likvidacioni postupak.

Stalnu imovinu međutim prema knjigovodstvenoj evidenciji čine nekretnine postrojenja i oprema u iznosu od 1.430.704 dinara, međutim prema rečima likvidacionog upravnika Ivane Panajotović , ona tu imovinu nije zatekla.

Na sednici Gradskog veća održanoj u četvrtak, 20. septembra Panajotović je iz ličnih razloga podnela ostavku, a za novog likvidacionog upravnika predložen je Ivan Ristić, strukovni menadžer iz Zaječara.

Da podsetimo po osnivanju Sportsko-poslovnog centra „Timok“ DOO Zaječar, preduzeću su na upravljanje povereni mnogi sportski objekti, tereni i dečija igrališta na teritoriji grada.

U njegovom vlasništvu bili su sportska hala, gradski bazen, hipodrom i Popova plaža. sportsko-poslovni centar Timok doo Zaječar gazdovao je i drugim sportskim terenima i dečijim igralištima na Kraljevici i u gradu Zaječaru.

Osnivanjem novog javnog preduzeća „Timok-održavanje“ brigu o svim objektima preuzelo je pomenuto preduzeće.

Međutim, nejasno je gde su sa ostala oprema, nekretnine i postrojenja SPC „Timok“ i šta ćemo sa milionskim dugovima koji su nastali pred nerasvetljenim i najblaže rečeno sumnjivim okolnostima.

Da li će pomenuta dugovanja građani Zaječara morati da plate?!

I hoće li novopostavljeni likvidacioni upravnik Ivan Ristić uspeti da se do kraja okončanja likvidacionog postupka SPC „Timok“ DOO Zaječar izbori se svim ovim problemima?!

2 komentara

  • kako je mnogima u gradskoj upravi bilo nametnutno da potpisu popisne liste bez ikakvih resenja načelnika!?!?!?!i da je na listi „nula“ ,moralo je da se ima rešenje.ali i načelnik i velika sunčcica su pritiskali i nagovrali pojedina radnike da ih potpišu.ima ih koji i nisu zeleli bez resenja i bez da se sve proveri.na kraju su nahvatali ove mlade koji su pod ugovorom uz pretnju da ima se nece isti produziti.klasika.sve se moze uz pretnje i ucenjivanje.

  • dokle breeeeeee………………………………………………………………!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!???????????????dokle da trpimo ovu bagru????

Dodaj komentar