Društvo Srbija

Bilt: Za avion pomoći iz Kine „fanfare“, a o pomoći iz EU gotovo niko ne govori

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Na aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu u petak, 27. marta sleteo je  teretni „Boeing 747“, uz podršku Evropske unije, koji je dopremio više od 40 tona hitne medicinske opreme i opreme za borbu protiv COVID-19 koju je nabavila Srbija. Pomenuta pomoć, prema mišljenju stranih zvaničnika prošla je neopaženo, za razliku od pomoći iz Kine od koje je srpski državni vrh napravio „veliku predstavu“.

Reagujući na tvit ambasadora EU u Srbiji Sema Fabricija o pomoći koja je iz Brisela stigla u Beograd, švedski političar i diplomata i kopredsedavajući Saveta Evrope za spoljnu politiku Karl Bilt je napisao da je, kada je Kina poslala avion sa stručnjacima i medicinskom opremom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić od toga „napravio veliku predstavu“.

„Ali, kada je stigla daleko bitnija pomoć od Evropske unije, nigde niste mogli da vidite ni fanfare ni predsednika“, napisao je Bilt.

Ovaj let je prvi vidljivi rezultat pomoći iz ukupnog paketa od 93 miliona evra koliko je Evropska unija juče najavila kao hitnu, kratkoročnu i srednjoročnu pomoć Srbiji u borbi protiv COVID-19, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji, ambassador Sem Fabrici.

Sem Fabrici

„Virus ne poznaje granice i svi smo suočeni sa istim izazovom i zajedno se moramo boriti protiv ovog neprijatelja. Kada je virus bio na vrhuncu, u Aziji, Evropska unija isporučila je 65 miliona tona zaliha i medicinske opreme Kini kako bi spasila živote i pomogla tamošnjem zdravstvenom sistemu“, rekao je Fabrici.

Prema njegovim rečima EU je takođe poslala avione kojima su se vratili evropski i srpski državljani koji su se nalazili u Vuhanu i drugim pogođenim regionima tokom krize u Kini.

„Sada kada je virus stigao do Evrope, EU je poboljšala svoj mehanizam reakcije. Dok oplakujemo smrt hiljade građana u EU, rešeni smo da stanemo uz Srbiju i njene građane u punoj i konkretnoj solidarnosti, odgovarajući na trenutne i dugoročne potrebe. Pred nama su teška vremena. Potrebna nam je podrška i solidarnost. Zajedno ćemo pobediti u ovoj borbi“, kaže Fabrici.

Vidimo koliko života se gubi svakodnevno u EU. Hvala im što su pomogli da se nekako svi zajedno, i Kina, i Evropska unija i Ujedinjene nacije i mi iz Republike Srbije, koji smo iz svog budžeta i uz diplomatske napore omogućili da večeras dočekamo još jedan avion„, rekla je predsednica Vlade, Ana Brnabić.

Paket od 93 miliona evra za borbu protiv COVID-19, koji je u sredu 25. marta predstavio komesar Varheji, uključuje finansijsku pomoć do 15 miliona evra za hitne potrebe u zdravstvenom sistemu i 78 miliona evra za ekonomski oporavak, posebno za mala i srednja preduzeća.

Ovaj prvi avion finansiran od EU koji je danas stigao iz Kine predstavlja prvi deo ovog velikog paketa koji sadrži sveobuhvatan set mera za rešavanje različitih potreba Srbije tokom ove krize.

Troškove avio prevoza finansira Evropska unija i deo su troškova hitnog paketa mera. Ovim letom, organizovan kroz partnerski Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), omogućava se hitno snabdevanje i isporuka medicinske opreme i zaliha. Umesto redovne komercijalne linije, angažovan je ogroman teretni avion kako bi se maksimalno iskoristio prostor i uštedeli dragoceno vreme i troškovi.

Evropska unija je snažan partner Srbije, najveći investitor, trgovinski partner i donator. Od početka pregovora o pristupanju Srbije 2014. godine, EU je donirala Srbiji gotovo dve milijarde evra bespovratnih sredstava za podršku modernizaciji zemlje.

Dodaj komentar