fbpx
Kultura

Veliko interesovanje Zaječaraca za “Autohtoni svet Dragana Boškovića” (FOTO)

U galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru otvorena je izložba ilustracija i male plastike pedagoga i dizajnera iz Beograda Dragana Boškovića. Postavka se može razgledati do 6. novembra.

Izložba “Autohtoni svet Dragana Boškovića” izazvala je veliko interesovanje posetilaca. Precizne i jasne linije, jak kolorit, bogatstvo detalja je nešto po čemu se prepoznaju dela ovog umetnika.

Prema rečima autora Dragana Boškovića, većinu ovih dela, pre prikazivanja javnosti, je iz skromnosti čuvao u fasciklama tri decenije.

“Grafitna olovka, papir i kičica su mi glavni alat koga se nikada nisam odricao jer potreba za crtanjem nikada nije prestala.Ona u meni živi, kao i svet koji sam ovde predstavio, i koji možda naizgled deluje strašan, ali u sebi nosi veliku toplinu i unutrašnji mir”, kaže Bošković.

Kako je ocenio prof. dr Miodrag Krkobabić “Autohtoni svet” ovog umetnika čine na stotine grotesknih, sugestivnih, živopisnih stvorenja koja, olovkom i četkicom ili modelovana u čvrstom materijalu , oživljavaju i otkrivaju sebe i svoj karakter u punom svetlu. Ličnom uobraziljom i maštom umetnik nas uvodi u magični svet i budi davno usnulo unutrašnje dete u nama.


Dragan Bošković završio je Školu za dizajn. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti, Odsek industrijski dizajn, i magistrirao na istom fakultetu i odseku. Profesor je na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti strukovnih studija. Bavi se grafičkim dizajnom, dizajnom knjige i časopisa, ilustracijom, tradicionalnim i 3D modelovanjem, industrijskim dizajnom.

Izložba se u zaječarskom muzeju može razgledati do 6 novembra.

1 komentar

Dodaj komentar