fbpx
Društvo

Većina igrališta u Zaječaru nebezbedna za decu (FOTO)

Gotovo da nema igrališta na području Zaječara na kome klackalice, ljuljaške ili klupe nisu polomljene, zarđale i uništene. Zato je budžetom grada u prvoj polovini ove godine isplanirano da 22 miliona dinara bude utrošeno za nabavku opreme i uređenje dečijih igrališta.

Zbog velike nebrige, ali i neodgovornosti pojedinaca deca koja svakodnevno borave na većini igrališta u Zaječaru izložena su brojnim opasnostima.

Polomljene klackalice na dečijem igralištu iz Higijenskog zavoda u Zaječaru februar 2019. godine

Prema rečima roditelja nadležni, ali i stanovnici okolnih zgrada svake godine farbaju klupe i dečiji mobilijar, ali ubrzo nakon toga, gotovo preko noći, sve biva uništeno.

Dečije igralište iz Higijenskog zavoda u Zaječaru februar 2019. godine

Takav scenario već bezbroj puta proživljavaju zaječarci koji žive u blizini popularnog igrališta “Poljanče”.

Dečije igralište iz Higijenskog zavoda u Zaječaru februar 2019. godine

” Svake godine neko po nešto uradi. Ali uveče se na ovom mestu skupljaju stariji maloletnici, ali ima i odrslih koji o samom igralištu uopšte ne vode računa.

Skaču po klupama i klackalicama, stoje na ljuljaškama, i uništavaju i ono malo inventara koji je namenjen deci, a ne njima.

Bilo bi poželjno da se video nadzor koji se postavlja po gradu, bude postavljen i na dečija igrališta.

Čini mi se da bi nam ona tako duže trajala”, kaže Jelena jovanović, majka trogodišnje devojčice.

Pravilnik o bezbednosti dečijih igralilšta stupio je na snagu u avgustu 2018. godine, a njegova primena započela je 23. novembra prošle godine.

Mobilijar na dečijem igralištu u naselju Avnoj ofarban avgusta 2018. godine

Podsećamo, od juna 2014. godine kada je u zaječarskom naselju Avnoj izgrađena teretana na otvorenom, do prošle gtodine u obnovu mobilijara uloženo je jako malo truda.

Košarkaško igralište u naselju Avnoj rekonstruisano početkom avgusta 2018. godine

Međutim, početkom avgusta 2018. godine košarkaško igralište u pomenutom naselju podno Kraljevice u potpunosti je renovirano.

” Za izradu nove zaštitne ograde, postavljanje novih tribina i instalacija, ali i u uređenje ulaza na sam teren i farbanje mobilijara na dečijem igralištu utrošeno je više od 3 miliona dinara.

Na terenu su postavljeni i novi reflektori, tako da je bavljenje sportom rekreativcima od tada dostupno i u večernjim satima”, istakao je za portal “Zaječar online” direktor Javno-komunalnog preduzeća “Timok održavanje” Vice Lalić.

Polomljene ljuljaške na dečijem igralištu u naselju Avnoj u Zaječaru, februar 2019. godine

Međutim samo nekoliko desetina metara dalje, manje igralište u istoimenom naselju danas se nalazi u potpuno ruiniranom stanju.

Polomljene klackalice na dečijem igralištu u naselju Avnoj u Zaječaru, februar 2019. godine

Međutim, prema najavama nadležnih iz gradske kase u prvoj polovini 2019. godine trebalo bi biti izdvojeno 22 miliona dinara za nabavku opreme i uređenje dečijih igrališta.

 

 

Dodaj komentar