Društvo

Usvojeno – za stepen niža temperatura svima koji su priključeni na centralno grejanje

foto: pixabay.com
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

U toku predstojeće grejne sezone svim Zaječarcima koji se greju putem centralnog grejanja stanovi će biti nešto hladniji, pošto je zahtev Javnog komunalog stambenog preduzeća za umanjenje temperature u grejanom prostoru korisnika za 1 stepen usvojen na sednici gradske Skupštine.

Ovakva odluka obrazložena je energetskom krizom u celoj Evropi, pa je Zaječar juče usvojio preporuku Ministarstva rudarstva i energetike da radi uštede u predstojećoj grejnoj sezoni smanji propisanu temperaturu za 1 stepen celzijusa.

Propisana temperatura u grejanom prostoru korisnika pri spoljnoj temperaturi od -15 do +12 stepeni je 20 stepeni, sa dozvoljenim odstupanjem od 2 stepena.

„Imajući u vidu trenutnu finansijsku situaciju Javnog komunalni-stambenog preduzeća „Zaječar“ i tendenciju stalnog povećanja troškova proizvodnje toplotne energije (porast cena mazuta i električne energije) , utvrđivanje temperature u grejanom prostoru korisnika od 19 stepeni celzijusa, pri postojećim parametrima spoljne temperature omogućilo bi solidnu uštedu i stvorilo uslove za neometano odvijanje grejne sezone, a ne bi uticalo značajno na komfor korisnika usluge grejanja“, navodi se u obrazloženju.

Odbornik ZAokreta, Uglješa Đuričković, kritikovao je ovakvu odluku, rekavši da grad treba da motiviše ljude da se priključuju na centralno grejanje, a ovakvim potezom će dovesti do novih isključenja.

 

„Ako smanjimo temperaturu na 19 stepeni i uzmemo u obzir dozvoljeno odstupanje od 2 stepena, doći ćemo do toga da normalna dozvoljena temperatura u stanovima može da bude 17 stepeni, što ne može biti normalno. Doneli ste mere kako bi se uštedela energija, a sada smanjujete temperaturu u stanovima, kao da niste svesni da će se zbog toga ljudi sada dogrevati na struju koju želite da uštedite, ili se masovno isljučivati sa centralnog grejanja. Grad i JKSP treba da motivišu građane da se priključe na centralno grejanje, a ne da se sa njega odjavljuju, što je praksa već godinama unazad. U našem gradu grejanje je jedno od najskupljih u zemlji, a je i nekvalitetno, a sada ćete dodatno umanjiti kvalitet. Voleo bih da vidim tu preporuku od strane Ministarstva da se smanjuje temperaturu, jer je niste dostavili, a i ako jeste, ljudi, to je preporuka, ne mora da se ispuni“, rekao je Đuričković.

V.d. direktora JKSP „Zaječar“, Nebojša Božinović, potvrdio je da je to preporuka Ministarstva rudarstva i energetike i obrazložio da u postojećim uslovima sistema, neće moći baš precizno da regulišu temperature kako je navedeno u odluci.

„Naš sistem rada, odnosno postojeći uslovi sistema su takvi, da je veliko pitanje koliko ćemo precizno moći da primenimo ovu odluku. Da biste na primer obezbedili 18 stepeni u naselju Vlačić, koje je jedno od kriznih naselja što se tiče grejanja, morate iz Pivare koja je glavni toplotni izvor da doterate višu temperaturu da biste sa toplotnim gubicima i hidraulikom koju imate, ostvarili neko koliko toliko kvalitetno grejanje. U svim bližim ulicama i delovima prema Pivari, nemate kvalitativnu regulaciju. Zbog toga, svi oni koji su bliži toplotnom izvoru, uvek se bolje prigrevaju, a nemamo mogućnost da tu energiju raspodelimo i uputimo je tamo gde je neophodna. U stanju u kakvom jesmo, pošto je distributivni sistem hidraulično neuravnotežen, mi nismo u stanju to da uradimo. Treba izvršiti balansiranje mreže, a uređaje za tako nešto nemamo. Treba uložiti još puno para, a tako nešto jedino možemo učiniti kroz javno-privatno partnerstvo. Kada se JKSP oslobodi proizvodnje toplote energije, gde na svakom megavat satu gubi 37 evra po trenutnim cenama, onda ćemo taj novac moći da preusmerimo na rekonstrukciju i modernizaciju mreže kako bi svi imali kvalitetno grejanje i kako bi svi plaćali ono što su potrošili“, istakao je Božinović.

Na sednici je usvojena i odluka o predlogu javno-privatnog partnerstva za poveravanje komunalne delatnosti proizvodnje toplotne energije na teritoriji grada Zaječara o čemu ćete više moći da čitate sutra u posebnom članku.

Dodaj komentar