fbpx
Društvo

USVOJENO! Prostor kod starog Zvezdanskog puta postaje RADNA ZONA! Opozicija poručuje: Ne verujemo u lažna obećanja!

Predlog odluke o pristupanju izradi Plana detaljne regulacije privredne zone Zapad u Zaječaru izazvao je najviše polemike na zasedanju Skupštine grada, održaniom u četvrtak, 15. marta.

Na osnovu ovog plana stari zvezdanski put u Zaječaru trebalo bi da postane RADNA ZONA sa skladištima, lakom proizvodnjom, radionicama, trgovinom, objektima od javnog značaja, poslovnim centrima…

U okviru planiranja radne zone nalazi se već aktivna radna zona nastala rekonstrukcijom i revitalizacijom kompleksa objekata bivše farme svinja, neposredno uz stari zvezdanski put sa severne strane. U okviru aktivne radne zone posluje i hladnjača, klanica, stovarište uglja, proizvodnja keramike, skladištenje neopasnog otpada i druge delatnosti.

Planom je predviđeno i proširenje teritorije radne zone na jug na račun poljoprivrednog zemljišta do južne granice generalnog urbanističkog Plana što je izazvalo negodovanje predstavnika opozicije.

“Moram da primetim da mi ovim planom prevodimo poljoprivredno zemljište u gradsko-građevinsko zemljište.

Ako se vratimo 14 godina unazad , još tada nam je ponuđena izgradnja pogona industrijske, a potom je još 2008. godine građanima obećano da će biti otvoreni pogoni industrije obojenih metala i mašinska industrija.

Ovih dana se u elektronskim medijima pojavila jedna vizija razvoja grada Zaječara, gde se ističe da samo treba da stvorimo industrijsku zonu i evo nama već hiljadu radnih mesta.

Čini mi se da je ovo još jedno obećanje kao ono iz 2004. godine od kojeg zaječarci ne mogu da žive”, istakao je Miša Stanojlović, predstavnik koalicije “Pobeda za naš grad”.

Predstavnik koalicije “Pobeda za naš grad” Nenad Ristović istakao je da industrijskih zona u Zaječaru ima i na jugu, i na istoku i severu grada, na mestu nekadašnjeg “Impaza”, sadašnjeg “Imleka”, ali i na mestu gde se nalaze fabrika “Kablova” i “Gorenje”.

” Naša industrijska zona je ona gde se nalaze Fabrike kablova i Gorenje.

Nije rešenje, jer poljoprivredno zemljište ne može tako lako da postane industrijsko.

Ovo što danas mi usvajamo, ne možemo nikako da realizujemo, pa će verovatno opet sve ostati samo prazno slovo na papiru”, poručio je Ristović.

Evo i detaljnog obrazloženja:

Dodaj komentar