fbpx
Društvo

JKSP “ZAJEČAR” NA LICITACIJI KUPUJE IMOVINU JKP “TOPLANA” U STEČAJU! Opozicija tvrdi: “Mi otkupljujemo nešto što je bilo naše”

Javno-komunalno stambeno preduzeće “Zaječar” je na sednici Skupštine grada Zaječara održanoj još 16. decembra 2017. godine dobilo saglasnost na plan i program poslovanja za 2018 godinu.

Do izmene određenih pozicija u planu i programu došlo je zbog potrebe za kupovinom opreme od JKP “Toplana” u stečaju putem javnog nadmetanja, kao i nabavke 40 pokretnih kontejnera zapremine 1100 litara i nove kompletne nadgradnje zapremine 8 metara kubnih za kamion autosmećar registarske oznake ZA-042-ĐŠ.

Tim povodom pred odbornicima Skupštine Grada na današnjem zasedanju, 16. maja našlo se Rešenje o davanju saglasnosti na izmene plana i programa poslovanja JKSP “Zaječar” za 2018 godinu, koji su odbornici većinom glasova i usvojili.

„Kupovinom te opreme više ne bi smo plaćali zakup koji plaćamo za tu opremu. Na taj način bi doprineli ogromnoj uštedi, što se tiče troškova u proizvodnji  toplotne energije”, istakao je za govornicom Ivan Žikić, direktor JKSP “Zaječar”.

” Ta oprema nam je neophodna za daji rad. Uzimajući u obzir da je procenjena vrednost te opreme preko 50 miliona dinara, a što se tiče licitacije kreće se od 17,9 do 18 miliona, jasno je da je ta cena više nego povoljna.

Pored toga, mi smo pre nekih 15-ak dana poslali zahtev Upravi za  javne nabavke države Srbije kako bi smo dobili saglasnost i nadamo se pozitivnom odgovoru, jako brzo.

Plan poslovanja je korigovan, odnosno prilagođen novonastaloj situaciji tako da sada imamo pozicije koje su nam neophopdne i sa njih možemo da učestvujemo na licitaciji“, istakao je Žikić.

Odbornik opozicije Miša Stanojlović istakao je da je ovim činom Zaječar ušao u jednu od poslednjih epizoda serijala poznatog kao “jeftino grejanje grada”, koje je, kako je rekao, pompenzno najavljivano još 2007. godine.

„Tada smo mi kao grad prvi Srbiji ušli u jednu avanturu privatno javnog partnerstva i kroz kasnije godine se to nama obilo o glavu.

Danas smo došli do toga da grad na licitaciji, odnosno preduzeće u ime grada otkupljuje kotlove i opremu Grada Zaječara.

Mi otkupljujemo nešto što je samo do pre izvesnog vremena bilo naše. I opet se priča i privatno javnom partnerstvu. Zato koristim ovu priliku da odbornike vladajuće većine zamolim i apelujem na njih da vode računa kada u narednom period glasaju o bilo kojim odlukama vezanim za poveravanje bilo koje delatnosti raznim privatnim licima i  firmama jer kao grad imamo jedno gorko i ružno iskustvo sa jednim sektorom grejanja Grada Zaječara”, naglasio je Stanojlović.

On je napomenuo da je tako umesto najavljivanih 80 % pokrivenosti toplovodnom mrežom, mi danas imamo 20-ak odsto ljudi koji se greju putem daljinskog grejanja.

“25. septembra 2007. godine tadašnja Opština Zaječar dala je saglasnost na takvu avanturu i taj danak plaćamo i danas”, podsetio je odbornik Stanojlović.

 

1 komentar

Dodaj komentar