Društvo Izdvajamo

Usvojena treća izmena budžeta grada Zaječara za 2020. godinu, Ristović: “Vrši se pranje para”

U Domu kulture u Kotlujevcu održana je 40. sednica Skupštine grada Zaječara, na kojoj su odbornici usvojili Odluku o trećoj izmeni i dopuni budžeta grada Zaječara za 2020. godinu,

Na samom početku sednice, za reč se javila načelnica odeljenja za finansije, Valentina Đuričić, koja je objasnila da je trećom izmenom budžet uvećan za 247 132 000 dinara.

“Nakon ovog uvećanja, ukupna planirana sredstva budžeta iz svih izvora iznose 2 806 128 600 dinara. Zbog potrebe uvođenja novih projekata koji do sada nisu bili predviđeni sredstva su dobijena iz tekuće budžetske rezerve budžeta Republike Srbije, za potrebe investicija – završetak realizacije infrastrukturne izgradnje industrijske zone “Zapad” i otvaranje fabrike “Aptiv” u Zaječaru”, rekla je ona.

Odbornici su glasanjem usvojili predlog o ovakvoj izmeni budžeta velikom većinom glasova.

Diskusija se vodila kada je otvoren jedinstveni pretres 5. i 6. tačke na dnevnom redu kada se govorilo o Predlogu Odluke o postavljanju spomenika Generalu Gambeti i Generalu Coloviću, kao i o usvajanju finansijskog izveštaja Ustanove Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu “Zoran Radmilović”.

Za reč se javio odbornik Miodrag Đorđević, koji je predložio da se u sklopu ove akcije aktuelizuje i ime Dr Laze Ilića,  nekadašnjeg gradonačelnika Zaječara.

“Dugogodišnji direktor zaječarske bolnice, istaknuti Zaječarac, gradonačelnik u vreme Prvog svetskog rata, koji je herojski skončao i dao svoj život kako ne bi potpisao pripajanje Zaječara Bugarskoj. S obzirom na sve pomenuto, ime Laze Ilića treba biti aktuelizovano”, rekao je Đorđević.

Šef poslaničke grupe, Dr Nenad Ristović, istakao je da od 1945. godine uspešnijeg čoveka od Dr Dragiše Filimonovića nismo imali i da shodno tome, Dr Filimonović zaslužuje bar imenovanje jedne ulice po njegovom imenu.

“Prvi i jedini ministar iz Zaječara koji se uvek vraćao i bio u Zaječaru. Kao direktor bolnice, predsednik opštine, ministar, učinio je mnogo više nego mnogi za koje pojedinci zagovaraju. Uz svo poštovanje, ako je Božin Jovanović mogao posle mesec dana nakon smrti svoju ulicu, Dragiša Filimonović zaslužuje isto, ako ne i malo više od toga”, rekao je Ristović.

Ristović je imao šta da kaže i o Rešenju o usvajanju finansijskog izveštaja Ustanove Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu “Zoran Radmilović”. On je naveo da u izveštaju stoji da su iskazani troškovi angažovanja reditelja, glumaca, programu za izradu i održavanje knjigovodstvenih poslova, angažovanje tonaca, smeštaj, ishrana, prevoz učesnika manifestacija itd.

“Dobili smo izveštaj u kome su 32 miliona dinara u magli. Ne postoji nijedna stavka u kojoj stoji na koji način je taj novac tačno potrošen. Koji je taj reditelj koji je zaštićen i po kome zakonu može da dođe u Zaječar da režira predstavu i da pritom ne znamo koliko je novca izdvojeno za njegov rad? Ostvareni budžet je 106 miliona, što znači da se ne vidi na koji način je potrošena čak trećina sredstava. Sa pravom možemo reći da se taj novac troši nenamenski, da se vrši pranje para, sve dok ne postoji zvanično taksativno nabrojano za šta su sve građani Zaječara platili. Građani ovog grada imaju pravo da znaju na šta se troši njihov novac!”, rekao je Ristović.

Do kraja sednice usvojeno je i rešenje o obrazovanju Saveta za bezbednost grada Zaječara, kao i imenovanja članova školskih odbora pojedinih zaječarskih škola.

1 komentar

  • od aptiva definitivno nema nista..pitajte ove sto su se vratili,da ne kazem pobegli..najvece lopovske-boskove firme za pranje su pozoriste i timok odrzavanje…pogledajte samo ko tu radi i beca vam jasno sve..a za spomenike? pa neko je rekao da bi i bosko nicic mogao da dobike spomenik za zivota!! i u pravu je..samo ga treba okrenuti naglavacke da stoji..lopovcina belosvetska..

Dodaj komentar