Društvo

Ušteda energije – cilj novog Zakona o energetskoj efikasnosti

FOTO: zajecaronline.com

U Zaječaru je održana 42. sednica Zaječarskog upravnog okruga, na kojoj je glavna tema bila primena Zakona o efikasnom korišćenju energije i učešće jedinica lokalne samouprave sa područja okruga na konkursu Ministarstva rudarstva i energetike.

Na sednici se, između ostalog, razgovaralo o pripremi projektne dokumentacije za konkurs Ministarstva rudarstva i energetike.

“Zakon o energetskoj efikasnosti je specifičan po tome, što je u odnosu na period pre 2012/2013. godine postojao je stari Zakon koji je imao dosta nepravilnosti i koji je stvarao velike probleme. Od tada svake godine kada se konstantuju neke loše stvari, novi Zakon je prilagodiljiv i menja se. Prvenstveno se sada Zakon odnosi na uštedi energije i primenjuju se pravila iz Evropske unije, jer postoje veliki troškovi korišćenja energije. Konkurs se odnosi na državne institucije i na lokalne samouprave. Cilj je da državne institucije smanje potrošnju energije, odnosno svih vidova energije koliko je to moguće. Sada je izašao konkurs koji se od prethodnih razlikuje po tome što su do sada samo samostalne opštine mogle da konkurišu, a sada mogu i gradske opštine”, poručio je dr Milija Bulatović, stručni konsultant za energetsku efikasnost.

dr Milija Bulatović – stručni konsultant za energetsku efikasnost; FOTO: zajecaronline.com

“Svi težimo ka tome da racionalno koristimo energente, a i da imamo čistiju i zdraviju životnu sredinu. Ministarstvo rudarstva i energetike i država svake godine ulažu sve više sredstava i podstiče lokalne samouprave i privatna fizička i pravna lica kako bi radili na toj energetskoj efikasnosti. Ovaj sastanak je i bio sa tim ciljem da još jedanput razmotrimo konkurse koji su u toku i šta su to lokalne samouprave pripremile, a šta je ono što još mogu pripremiti kada je u pitanju projektna dokumentacija. Razgovarali smo o tome kakvi su to projekti sa kojima će oni nastupiti, kao i kako da budu kompletni da ne bi bili odbijeni”, istakao je Vladan Paunović, načelnik Zaječarskog upravnog okruga.

Vladan Paunović – načelnik Zaječarskog upravnog okruga; FOTO: zajecaronline.com

Boljevac i Sokobanja rade na pripremi projekata za energetsku efikasnost

“Opština Sokobanja je realizovala nekoliko projekata što se tiče energetske efikasnosti. Prošle godine smo odradili samu zgradu sokobanjske opštine, a radi se i projektna dokumentacija za Specijalnu bolnicu “Ozren”. Imamo dosta javnih objekata koje moramo da odradimo što se tiče budućih projekata, tako da se na energetskoj efikasnosti intezivno radi”, kaže Isidor Krstić, predsednik opštine Sokobanja.

Isidor Krstić – predsednik opštine Sokobanja; FOTO: zajecaronline.com

“Govorili smo na ovoj sednici o tome kako te projekte za energetsku efikasnost najbolje da pripremimo. Energetska efikasnost je svakodnevna tema po lokalnim samoupravama, a Republika Srbija daje ozbiljnu podršku što se toga tiče. Radi se na rekonstrukciji mnogih objekata koji su nekada rađeni. Radimo velike projekte kako bi dobili sredstva. Pre dve godine radili smo na rekonstrukciji škole, a vrednost tog projekta bila je oko 10 miliona dinara. Sada radimo na rekonstrukciji dve osnovne škole, u Boljevcu i Podgorcu. Radiće se i na rekonstrukciji boljevačkog vrtića “Naša radost”, a vrednost tog projekta je oko 7 miliona dinara”, rekao je Nebojša Marjanović, predsednik opštine Boljevac.

Nebojša Marjanović – predsednik opštine Boljevac; FOTO: zajecaronline.com

Konkurs za energetsku efikasnost ističe 27. marta 2019. a ukupna vrednost sredstava koja su predviđena iznose više od 300 miliona dinara. Maksimalan iznos je 30 miliona za devastirane opštine i 25 miliona dinara za ostale opštine.

Na sednici Zaječarskog upravnog okruga bilo je reči i o pripmeni propisa kojima je nacionalnim manjinama garantovano pravo na službenu upotrebu jezika i pisma.

Dodaj komentar