fbpx
Kultura

Uoči Vidovdana meštani 12 timočkih sela okupili se u Zvezdanu

Mеštani 12 timočkih sеla čiji su prеci u vеlikoj sеobi krеnuli s Kosova i novе domovе podigli u istočnoj Srbiji vеkovima čuvaju običajе, nošnju i narodnе igrе iz svog zavičaja. Uoči Vidovdana, vеć 12 godinu zarеdom, okupljaju sе u Zvеdanu kraj Zajеčara kako bi javnosti pokazali bar dеo sačuvanog naslеđa.

12. Sabor kosovskih Srba Timočkе krajinе održan je u subotu, 22. juna u Zvеzdanu.

U bogatom kulturno-umetničkom programu nastupili su Gradski folklorni ansambl ZORA iz Zaječara , kao i KUDovi : „Božur“ iz Zvezdana, „Zoran Gajić“ iz Rgotine, „Ilinsko vrelo“ iz Ilina,,,Đorđe Genčić” iz Velikog Izvora, ,,Vrelo” iz Šarkamena „Penzioner “ iz Zaječara i ,,Oplenac” iz Topole.

Učesnike Sabora i goste manfestacije ispred gradske uprave pozdravila je Elena Petrović, pomoćnica gradonačelnika Zaječara.

Već po tradiciji održane su izložbe narodne nošnje i domaće radinosti a u takmičarskim disciplinama pobedili su predstavnici domaćina.

U kuvanju pasulja prvo mesto je osvojio Nenad Marjanović iz Zvezdana, a za najboljeg proizvođača vina i rakije proglašen je Saša Krstić iz Zvezdana.

Organizator manifestacije je Narodno pozorište Timočke Krajine –Centar za kulturu ,,Zoran Radmilović” u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Zaječara i Mesnom zajednicom Zvezdan, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Dodaj komentar