fbpx
Društvo

UNS i NUNS: Nadležni da pronađu i kazne odgovorne za pretnje kolumnisti Madžoskom

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara (NUNS) osudilo je juče pretnje upućene kolumnisti Vladi Madžoskom iz Zaječara i zatražilo od nadležnih organa da pronađu i kazne odgovorne.

UNS je u saopštenju naveo da je Madžoski tokom poslednjih meseci pisao seriju kolumni o političkom životu u Zaječaru.

„Krajem aprila, od 29, pa nadalje, dobio sam nekoliko pretnji na Fejsbuku zbog svojih kolumni. Pošto sam poreklom iz Makedonije, pisali su da me treba proterati iz Srbije. Ovo nije prvi put da mi ista grupa preti, i pre nekoliko godina se isto dešavalo“, rekao je Madžoski.

On je dodao da je danas prijavio te pretnje Policiji u Zaječaru, a da je njegov advokat nadležnom tužilaštvu podneo i privatne krivične prijave.

UNS je podsetio da je Krivičnim zakonikom propisano da je za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Pretnje Madžoskom osudio je i NUNS koji je saopštio da je u skladu sa Sporazumom o saradnji i podizanju nivoa bezbednosti novinara, koji su potpisali Policija, Tužilaštvo i novinarska i medijska udruženja, obavestio Tužilaštvo o tom slučaju.

Izvor: Beta

Dodaj komentar