Društvo

Unija zaječarskih prosvetnih radnika traži proveru zakonitosti rada rukovodioca Školske uprave Zaječar

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Unija sindikata prosvetnih radnika grada Zaječara prosledila je Ministarstvu prosvete nauke i tehnološkog razvoja u Beogradu i i ministru Mladenu Šarčeviću zahtev za proveru zakonitosti rada rukovodstva u Školskoj upravi Zaječar.

Članovi Gradskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika u Zaječaru traže od ministra Šarčevića da izvrši proveru zakonitosti rada Jasne Vasić, rukovodioca Školske uprave Zaječar, jer kako ističu ona izdaje „usmene direktive“ u vezi prijema zaposlenih u radni odnos u ustanovama obrazovanja od kojih neke mogu da izazovu velike posledice.

“ Upravo jednu „usmenu direktivu“ Gradski odbor Unije Zaječar uspeo je ovih dana da zaustavi i spreči nepotrebno kadriranje, jer slobodno, odnosno upražnjeno radno mesto nastavnika razredne nastave u OŠ „Ljuba Nešić“ ne postoji.

Pravilnikom o unutrašnjem uređenju i sistematizacija radnih mesta u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja broj:110-00-706/2018-02 od novembra 2018. godine (u daljem tekstu: Pravilnik) pod rednim brojem 289. propisano je radno mesto „Rukovodilac školske uprave Zaječar’“ i naveden je opis poslova i uslovi za to radno mesto.

Opisom poslova rukovodioca ŠU Zaječar ničim mi nije stavljeno u nadležnost da vrši kadriranje u ustanovama obrazovanja.

Od strane zaposlenih koji su se obratili radnoj podgrupi pri ŠU Zaječar, iako su predmeti rešeni, podnosioci zahteva nisu pisanim putem obavešteni o načinu rešavanja po njihovim zahtevima, jer im od strane ŠU Zaječar nije odgovor prosleđen.

Ovo su ozbiljni propusti koji narušavaju stabilnost koju Gradski odbor Unije Zaječar neguje u radu“, navode u zahtevu upućenom ministrastvu članovi GrO Unije prosvetnih radnika grada Zaječara.

Kako se dalje ističe sindikat Unije Zaječar u utorak, 8. januara dobio je materijal odakle se vidi da postoji velika sumnja da Jasna Vasić, rukovodilac školske uprave Zaječar ne ispunjava propisane uslove za mesto na kojem se nalazi.

Kako dalje ističu, pravilnikom su navedeni i uslovi koje treba da ispunjava jedno lice kako bi zasnovalo radni odnos na radnom mestu rukovodioca školske uprave Zaječar, a kao jedan od uslova je da lice ima objavljen rad u međunarodnim ili domaćim časopisima ili zbornicima radova sa recenziju odnosno odobreni udžbenik, priručnik ili drugo nastavno sredstvo.

“ U dostavljenom materijalu koji je sindikat dobio na uvid, očigledno je da je Jasna Vasić napisala tekst „Saradnja sa roditeljima i njihovo uključivanje u rad ustanove“ na svega 2 strane, koje je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS objavilo u „Sažetku radova prosvetnih savetnika 2005-2014. godine“, juna 2015. godine.

Autorski tekst „Saradnja sa roditeljima i njihovo uključivanje u rad ustanove“ nikako se ne može smatrati stručnim radom, jer ne sadrži osnovne i potrebne elemente (rezime, uvod, dokumentaciona osnova, spisak literatura…).

Takođe, „Sažetak radova prosvetnih savetnika 2005-2014. godine“ nema recezenta, što je uslov.

Pretragom preko sajta Narodne biblioteke Srbije (https://www.nb.rs/) uvideli smo da objavljeni rad Jasne Vasić ne postoji, što pokazuje da se ovde radi o nekom internom tekstu, koji se nikako ne može smatrati stručnim radom, koji je jedan od uslova za radno mesto rukovodioca ŠU Zaječar“, navodi Goran Manojlović, predsednik GrO Unije prosvetnih radnika Zaječara.

U skladu sa napred navedenim predstavnici Gradskog odbora Unije Zaječar mole ministra Šarčevića da u što kraćem roku ispita zakonitost rada rukovodioca školske uprave Zaječar i da proveri da li Jasna Vasić ispunjava propisane uslove za to radno mesto.

levo – Rukovodilac ŠU Zaječar Jasna Vasić / FOTO: Istočne vesti

“ Ukoliko ne ispunjava, molimo da se Jasna Vasić razreši sa mesta rukovodioca ŠU Zaječar i da se postavi lice koje ispunjava propisane uslove.

Član USPRS koji je u radnoj podgrupi ŠU Zaječar do izjašnjavanja ministra neće učestvovati u radu.

Takođe, svi akti koji budu slati školama, direktorima i sindikatima sa potpisom Jasne Vasić, dok se ne utvrdi da li ispunjava uslove za rukovodioca ŠU Zaječar, sindikat će smatrati neobavezujućim i po njima se neće postupati“, zakljuje Manojlović.

2 komentara

Dodaj komentar