fbpx
Društvo

Umesto komunalne takse, uvodi se plaćanje naknade za korišćenje javnih površina u Zaječaru

Na 86. sednici Gradskog veća usvojena je Odluka da se umesto komunalne takse za korišćenje javnih površina od 1. januara 2019. godine naplaćuje naknada po tom osnovu. Nju neće plaćati direktni i indirektni korisnici budžetskih sredstava, a prihodi ostvareni na ime naknade pripadaju budžetu grada Zaječara, rečeno je na zasedanju.

Postavljanje kioska, tezgi, bašte, aparata za sladoled,  automata za prodaju štampe, pokretnog objekta za prodaju robe na malo i veliko, kao i vršenje zanatskih i drugih usluga ili bašte ugostiteljskih objekata spadaju u zauzeće javne površine za koje će se odlukom gradskih većnika plaćati naknada u predviđenom iznosu.

Naknadu za korišćenje prostora na javnoj površini u poslovne i druge svrhe plaćaće svi, osim onih koji prodaju štampu, knjige i druge publikacije, proizvode starih i umetničkih zanata i domaće radinosti.

Naknadu će plaćati i oni koji javni prostor koriste za oglašavanje za sopstvene potrebe i potrebe drugih lica, koji javnu površinu zauzimaju građevinskim materijalom ili za izvođenje građevinskih radova.

Pod javnom površinom spadaju: javne saobraćajnice, trgovi, javna zelenila, parkirališta, gradska šuma i parkovski uređene površine, saobraćajne površine.

Dodaj komentar