fbpx
Hronika Izdvajamo

Uhapšena novinarka u Novom Sadu zbog teksta o Kliničkom centru Vojvodine

Ana Lalić / FOTO: slobodnaevropa.org

Ana Lalić, novinarka portala nova.rs, uhapšena je sinoć u Novom Sadu i određeno joj je zadržavanje od 48 sati nakon što ju je Klinički centar Vojvodine prijavio tužilaštvu zbog njenog teksta o lošim uslovima u ovoj ustanovi. Novosadski novinar Žarko Bogosavljević, koji je bio prisutan na licu mesta, kaže da su joj oduzeti laptop i mobilni, stan pretresen, a ona u pratnji advokata odvedena oko ponoći u policijsku stanicu.

Kako je saopštio portal nova.rs, policija je novinarki došla na vrata zbog teksta “KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre“.

U ovom tekstu, Lalić je ukazala na loše uslove u kojima se radi u Kliničkom centru Vojvodine (KCV). Novinarka je, kako se navodi u tekstu, pokušala da dobije komentar iz Kliničkog centra, ali bezuspešno. Uprava KCV je, međutim, nakon objavljivanja teksta prijavila novinarku tužilaštvu “zbog uznemirenja javnosti i narušavanja ugleda”, kako navodi portal nova.rs.

Žarko Bogosavljević, novinar iz Novog Sada, došao je u stan Ane Lalić kada je čuo da je policija kod nje. Policajac joj je, kako kaže, rekao da su došli zbog sumnje da je počinila krivično delo izazivanje panike i nereda, da će morati da joj pretresu stan i odvedu je na razgovor u policiju.

“To se dešavalo oko 11, pola 12, nekoliko policajaca je došlo u njen stan u Novom Sadu, kada je došao advokat obavili su pretres i koliko znam oduzeli joj laptop i mobilni”, kaže Bogosavljević za Raskrikavanje.

Nakon toga, Ana Lalić je odvedena u stanicu.

Njen advokat Srđan Kovačević je na Tviteru objavio da joj je određeno zadržavanje od 48 sat i za Raskrikavanje potvrdio da se sumnjiči da je izvršila krivično delo izazivanje panike i nereda.

Mnoge organizacije i političke partije zahtevaju oslobađanje Ane Lalić

Građanski preokret pozvao je danas nadležnog tužioca da obustavi postupak protiv novinarke portala Nova.rs Ane Lalić, kojoj je određeno zadržavanje od 48 sati, a policiji da naloži njeno hitno puštanje iz pritvora, piše „Danas„.

Građanski preokret istakao je u saopštenju da je nedopustivo da se suština novinarskog posla Ane Lalić – da javnosti prenese informacije do kojih je došla, a u vezi sa stanjem u Kliničkom centru Vojvodine, bude tretirano kao delo zbog kojeg se lišava slobode.

Pokret je ocenio da nema govora o izazivanju panike u javnosti, jer građani dobro znaju „u kakvom je stanju srpsko zdravstvo godinama unazad, koliko mu nedostaju oprema i lekovi, a pre svega lekari i medicinski tehničari“.

„U ovom slučaju radi se o panici druge vrste, a to je panika vladajuće garniture od sve većeg broja ljudi koji dižu glas protiv državne mašinerije laži i od novinara koji imaju hrabrosti da to objavljuju“, navodi se u saopštenju.

Inicijativa mladih za ljudska prava: Odmah osloboditi novinarku Lalić

Inicijativa mladih za ljudska prava je povodom privođenja u Novom Sadu novinarke portala Nova.rs Ane Lalić, saopštila da „hapšenje profesionalnog novinara izaziva veće uznemirenje javnosti od svakog objavljenog teksta“.

„Republička javna tužiteljka, politički i policijski vrh moraju uputiti javno izvinjenje novinarki Ani Lalić i celokupnoj javnosti, uz obrazloženje sinoćnjeg događaja. Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, dužan je da javnosti predoči istinite informacije o stanju u Kliničkom centru Vojvodine, koje su predmet teksta zbog kojeg je novinarka lišena slobode“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Inicijativa mladih za ljudska prava će o ovom slučaju „kontinuirano obaveštavati domaću i međunarodnu javnost i institucije, i uprkos policijskom času i zabrani okupljanja pronaći način da deluje ukoliko u najkraćem roku ova nepravda ne bude ispravljena“.

Pokret slobodnih građana: Privođenje novinarke Lalić je zloupotreba vanrednog stanja

Privođenje novinarke portala Nova.rs Ane Lalić predstavlja primer zloupotrebe vanrednog stanja u cilju obračuna sa nepodobnim medijima i ogoljuje motive donošenja Zaključka o informisanju stanovništva o stanju i posledicama zarazne bolesti COVID-19, saopštio je danas Pokret slobodnih građana (PSG).

Nedopustivo je, kako ističu, kažnjavanje novinarke Lalić zbog izveštavanja o lošem stanju u kojem se nalazi Klinički centar Vojvodine, kao i o lošim uslovima za rad zaposlenih u toj ustanovi.

„Upozorili smo da zaključak Vlade kojim se uvodi cenzura u pogledu informisanja građana sadrži odredbu koja omogućava pravni progon novinara koji nisu po volji vlastima, a aktuelnom režimu je trebalo manje od 24 sata da to i potvrdi“, navodi se u saopštenju PSG.
Pokret slobodnih građana najavio je da će pružiti podršku svim slobodnim novinarima koji odolevaju besprizornim pritiscima vlasti.

„O zastrašivanju novinara obavestitićemo relevantne međunarodne organizacije, zbog čega će nalogodavci ovakvog bezakonja morati da snose odgovornost“, piše u saopštenju.

Savez za Srbiju : Vučiću hitno pusti novinarku i prestani sa zastrašivanjem

Savez za Srbiju (SzS) saopštio je danas da najoštrije protestuje zbog hapšenja i zadržavanja novinarke portala Nova S Ane Lalić i zatražio njeno „momentalno puštanje“.

U saopštenju SzS se navodi da „noćno hapšenje i zadržavanje novinarke pokazuje pravu nameru režima Aleksandra Vučića da se umesto sa ozbiljnim suočavanjem s epidemijom korona virusa obračuna sa preostalim slobodnim novinarima“.

„Sada je vidljivo da je tome trebalo da posluži i „centralizovano“ obaveštavanje, nakon čijeg uvođenja nemamo uopšte sliku šta se u Srbiji dešava sa epidemijom korona virusa“, navodi se u saopštenju.

SzS je „od Aleksandra Vučića zatražio hitno puštanje novinarke iz pritvora i hitno obustavljane progona novinara i zastrašivanja građana“.

„Ključni kreator uznemiravajućih vesti i panike jesu upravo Aleksandar Vučić i njegovi saradnici. Upravo je on govorio o tome da nam neće biti dovoljna mesta na grobljima, o stotinama hiljada mrtvih, 24-časovnom karantinu i zatvaranju prehrambenih prodavnica“, navodi SzS.

U saopštenju se navodi i da je tim predsednika Srbije i Srpske napredne stranke „plasirao SMS poruku jednom delu građana o italijanskom i španskom scenariju“.

„Niko od njih nije uhapšen već novinarka koja je sa srpskom javnošću podelila svoja saznanja o stanju u jednoj zdravstvenoj ustanovi“, piše u saopštenju SzS.

izvor: Raskrinkavanje / Danas

Dodaj komentar