U Zborniku nagrađenih „Etwinning projekata“ sa Evropskom oznakom kvaliteta za prošlu školsku godinu, među 35 radova iz Srbije, našao se i projekat o kulturnom nasleđu Istočne Srbije na italijanskom jeziku koji su radili bivši učenici odeljenja VIII-2 Osnovne škole „Ljuba Nešić“ iz Zaječara uz pomoć nastavnice italijanskog jezika Marine Stanojlović Mirčić.

Projekat pod nazivom „Ponovno otkrivanje istorijskih korena, da bismo bolje razumeli sadašnjost“ je nastao u godini proslavljanja Evropske kulturne baštine i osnovna ideja je bila podizanje svesti učenika za ponovnim otkrivanjem i očuvanjem kulturno-istorijskog nasleđa kroz samostalno istraživanje u okviru teme i na internetu.

Partnerstvo je bilo između dva odeljenja: VIII/2 razreda OŠ „Ljuba Nešić“ u Zaječaru i 1A razreda (koji starosno odgovara našem V razredu) škole Don Milani iz Karbonije, na ostrvu Sardinija. Samim tim najveća pažnja je posvećena tragovima rimske vladavine u Istočnoj Srbiji i na Sardiniji.

“ Učenici su međusobno sarađivali sa entuzijazmom i znatiželjom, stičući odgovarajuće komunikativne sposobnosti u razgovoru sa drugim narodima koji su imali istu kulturnu tradiciju u prošlosti.

Kroz rad na projektu i stvaranje osećaja odgovornosti i brige za kulturno-istorijsku baštinu Evrope promovisana su načela svesnog i aktivnog građanskog društva“, navodi se u projektu.

Kroz ovo iskustvo učenici oba odeljenja su naučili kako da se pozitivno suočavaju sa drugovima druge nacije, da prihvate običaje druge civilizacije i da je, kroz zajedničku kulturno-istorijsku matricu, moguće graditi mostove i razbiti jezičku barijeru u multikulturalnoj dimenziji.

Konačno, učenje o kulturnoj baštini doprinosi razvoju modernog i aktivnog građanina i građanskog društva u pogledu očuvanja zajedničkog dobra u Evropi i svetu.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here