fbpx
Društvo

Zaječarski prvaci savladali veštine u pružanju PRVE POMOĆI: 10. juna učestvuju na REGIONALNOM TAKMIČENJU u Požarevcu (FOTO)

Stečana znanja i veštine u pružanju prve pomoći revijalno su juče u dvorištu zaječarskih srednjih škola prikazali i najmlađi volonteri zaječarskog Crvenog krsta – učenici odeljenja I-2 OŠ „Ljuba Nešić“, takozvana ekipa PETLIĆA!

Oni su prva ekipa prve pomoći, takozvani PETLIĆI koji će iz Zaječara zajedno sa ekipama omladinaca iz zaječarske Medicinske škole učestvovati na REGIONALNOM TAKMIČENJU PRVE POMOĆI koje će 10. juna biti održano u Požarevcu!

Prvi minuti nakon nesreće, u periodu do dolaska službe hitne medicinske pomoći, su najvažniji i neadekvatno pružena prva pomoć može da uveća posledice ili dodatno ugrozi život i zdravlje pojedinca.

I to je ono što su ovi zaječarski mališani prvo naučili!

Mali Nikola Radisavljević je želju da pomogne drugima verovatno nasledio od svojih roditelja, pa se zato i prijavio da učestvuje na ovom seminaru, koji je kako ističe, pohađao od septembra prošle godine.

„Naučio sam kako da pozovem hitnu pomoć i kako da nekome ko je povređen pomognem. Naočio sam kako da ukažem prvu pomoć kad neko ima povređen lakat, koleno, kako da se ponašam kad je neko bez svesti“, ispričao je Nikola, učenik odeljenja I-2 OŠ „Ljuba Nešić“.

 

Gradislav Đorđević, instruktor zaječarskog Crvenog krsta istakao je da je ovo prvi put da ekipa prve pomoći prvog razreda osnovne škole takozvani petlići učestvuju pored dve ekipe zaječarske Medicinske škole na Regionalnom takmičenju u Požarevcu.

“ Oni su i prvi put u javnosti izveli svoja znanja koja su savladali iz prve pomoći od septembra prošle godine.

To je za njih još uvek igra, ali ih polako pripremamo za starije kategorije kako bi u narednim godinama zaista savladali sva neophodna znanja iz prve pomoći.

Zaječar je pored Kragujevca i Kraljeva prvi grad koji je sa decom ovog uzrasta organizovao ovakvu vrstu edukacije i aktivnosti.

Oni su naučili previjanje osnovnih povreda, zatvorenih povreda kolena i lakta, naučili su čak i na trenažeru bebe, kako bebi ukazati prvu pomoć.Dakle, naučili su neke osnovne postulate prve pomoći , kao što je postupak sa osobom bez svesti, postupak sa osobom koja privremeno gubi svest i adekvatne radnje koje treba preduzeti.

Savladali su i postavljanje povređenog u bočni položaj.

Imamo u planu da sa ovom ekipom nastavimo saradnju u narednih osam godina dok budu u osnovnoj školi i dok budu u kategoriji podmlatka.

Planiramo da od sledeće godine uvedemo novu ekipu petog razreda  da i njih edukujemo.

Ko zna, možda kasnije i neko od njih upiše medicinsku školu i bude član omladinske ekipe sa kojom smo postigli najveći uspeh“, istakao je Đorđević.

Ekipa Medicinske škole Zaječar je u samom vrhu što se tiče pružanja prve pomoći i jedina je škola iz Zaječara koja učestvuje na Regionalno takmičenje pružanja prva pomoći 10. juna u Požarevcu.

Pogledajte galeriju slika:

Dodaj komentar