fbpx
Kultura

U Zavičajnom kutku biblioteke o Velikoizvorcima – braći Antić

foto: zamedia.rs

Pričom o braći Antić – Antoniju i Jovanu i njihovom ujaku Đorđu Genčiću, zaječarska Matična biblioteka “Svetozar Marković” nastavila je seriju tribina radi podsećanja na znamenite ljude i događaje s kraja 19. i početka 20. veka. Ovoga puta, priču o znamenitim Velikoizvorcima, publici je prenela istoričar Jelica Ilić, viši kustos Narodnog muzeja “Zaječar”.

Pukovnik Antonije K. Antić (1878-1953) bio je jedan od glavnih organizatora zavere u krvavom Majskom prevratu 1903. kada su ubijeni Aleksandar Obrenović i Draga Mašin, dok se njegov mlađi brat general Jovan Antić (1886 – 1966), držao po strani, ali je bio upoznat sa planom zavere i smene dve srpske dinastije početkom 20. veka.

Priču o porodičnom poreklu, obrazovanju na vojnoj školi, učešću u Majskom prevratu, odnosu sa ujakom Genčićem, karijeri i sudbini braće Antić kroz oba svetska rata, do smrti sredinom prošlog veka, Jelica je okupljenima prenela uz pomoć slajdova sa starim fotografijama i podacima delimično otkrivenih u zaostalim rukopisima Antonija i Jovana Antića, pretočenih u publikacije “Beleške” i “Zapažanja”.

Stariji posetioci iz Velikog Izvora dopunili su ovu priču svojim sećanjima o Antićima i Genčićima, a na kraju je najavljeno novo okupljanje i nova priča u Zavičajnom kutku za mesec dana, a sve u okviru obeležavanja jubileja zaječarske biblioteke – 150 godina od osnivanja Čitališta.

Izvor: zamedia.rs

Dodaj komentar