Društvo Izdvajamo

U Zaječaru počinju infrastrukturni radovi vredni 2,7 milijardi dinara

Kompletna rekonstrukcija ulice Ivana Milutinovića, Vojničke, dela Hajduk Veljkove ulice i Negotinskog puta do Vražogrnačke rampe, novi atmosferski kolektori, rekonstrukcija dela Crvene armije… samo su neki od infrastrukturnih radova u Zaječaru koji su dogovoreni prilikom sastanka ministarstarke Zorane Mihajlović i gradonačelnika Zaječara Boška Ničića. Kako je najavljeno uveliko traju pripreme i za otpočinjanje rekonstrukcije puta Zaječar-Knjaževac, kao i puta Vratarnica-Zagrađe-Marinovac-Vrbica. A počinje sanacija i puta od brusničke stanice do Brusnika i 3 kilometara puta prema Salašu.

Prilikom nedavne posete Zaječaru ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je u razgovoru sa gradonačelnikom Ničićem istakla da će do 2021. biti realizovano sedam velikih projekata u gradu. 

Nićič za Magnum radio istakao da je na sastanku dogovorena realizacija projekata, koji se tiču osnovne infrastrukture, putne, vodovodne, kanalizacione, što je u delokrugu ministarstva koje vodi Zorana Mihajlović.

Kako Ničić navodi, što se tiče projekata koji se odnose na sam grad Zaječar, prvo će se započeti sa radovima u ulici Ivana Milutinovića.

„JKP „Vodovod“ će uraditi izmeštanje, to jest vađenje azbestnih i postavljanje polietilenskih cevi u ulici Ivana Milutinovića. Ona će u ovoj godini biti rekonstruisana, ali čitav projekat obuhvata i ulicu Ivana Milutinovića i Hajduk Veljkovu ulicu i Negotinski put sve do Vražogrnačke rampe.

Taj projekat je vredan oko 3 miliona evra, a polovina tog iznosa otići će na ulicu Ivana Milutinovića, ali i na Save Kovačevića i ulicu Pavla Ilića. To su dve bočne ulice koje se spajaju sa ulicom Ivana Milutinovića koje pripadaju gradu, ali smo ih uklopili u ovaj projekat“, kaže Ničić.

Rekonstrukcija ovih ulica podrazumeva i rešavanje atmosferske kanalizacije i njeno razdvajanje od fekalne. Novi atmosferski kolektori će prihvatiti kišnicu i sprovesti je direktno u Timok, navodi Ničić.

„Biće to moderna saobraćajnica, sa modernim trotoarima, potpuno sređena. Najveći problem je 45 lipa starih oko 50 godina i više. Te lipe ne mogu da ostanu tu, ali sa stanarima ćemo razgovarati da odmah prilikom rekonstrukcije bude posađeno novo drveće ne mlađe od četiri godine, koje će oni odabrati.

Međutim, lipe ne mogu da budu posađene, jer one spadaju u alergene i njihova sadnja nije dozvoljena na javnim površinama, ali ćemo ozeleniti celu tu ulicu“, kaže Ničić.

Ničić dodaje da će već 2020. godine u okviru istog projekta biti nastavljena rekonstrukcija Hajduk Veljkove ulice od „ostrva“ do mosta, dok je za treću fazu, 2021. ili krajem 2020., planirana rekonstrukcija Negotinskog puta od mosta do Vražogrnačke rampe, kao i proširenje i kompletna rekonstrukcija mosta na Crnom Timoku.

„U međuvremenu, čim zamenimo azbestne cevi, „Putevi Srbije“ radiće potpunu rekonstrukciju ulice Crvene armije, od rampe na Vražogrnačkom putu do izlaza iz Zvezdana. U sklopu toga radiće se i priključci za industrijsku zonu. Vrednost radova je blizu 50 miliona, računajući i pristupne saobraćajnice koje treba da prolaze kod kroz industrijsku zonu.

Oko 27 ili 28 miliona košta kolektor otpadnih voda koji će odvoditi vode iz industrijske zone do priključnog kolektora otpadnih voda blizu Timoka“, kaže gradonačelnik Zaječara.

Ovaj projekat je povezan sa projektom izgradnje mosta na Crnom Timoku koji će spojiti dva zaječarska naselja Kotlujevac i Podliv.

„Taj projekat će biti realizovan na jesen 2020. godine. Sada se rade pripreme, rešavamo imovinske odnose, a već se razgovaralo sa vlasnicima zemljišta u ulici Vasilija Đurovića Žarkog, koja će biti kompletno presvučena asfaltom i iz koje će se izlaziti na taj most.

Preko tog mosta srediće se kompletno Vojnička ulica u Podlivu. To će biti jedna od ključnih kružnih saobraćajnica i za javni autobuski prevoz“, kaže Ničić.

On dodaje da se razgovaralo i o rekonstrukciji Vojničke ulice i njenim spajanjem sa magistralnim putem Zaječar-Paraćin, kao i o svim pripremim aktivnostima oko papirologije i rešavanja imovinskih odnosa. Veliki deo zemljišta pripada Železnicama Srbije i Vojsci Srbije, a očekuje se da će iduće godine u maju ili junu početi radovi.

Za 2020. godinu planirana rekonstrukcija puta Salaš-Glogovica-Dubočane-Mala Jasikova

Tema sastanka potpredsednice Vlade i gradonačelnika Zaječara bila je i rekonstrukcija puta Salaš-Glogovica-Dubočane-Mala Jasikova, koja je prema rečima Ničića planirana za narednu godinu.

„Kao što se sada radi rekonstrukcija puta Vratarnica-Zagrađe-Marinovac-Vrbica, tako će se uraditi i taj put u dužini od 10,73 kilometara. Kad sve saberemo, sve te investicije prelaze sumu od 2,7 milijardi dinara. To je više od godišnjeg planiranog budžeta, nerealnog, realni je oko 1.8 milijardi dinara“, kaže Ničić.

Ničić ističe da već 15 godina građani mole da se sredi put od brusničke stanice do Brusnika.

„Nismo mogli, ali evo sada se sređuje taj put i još tri kilometra i nešto prema Salašu, pa ćemo polako do kraja i taj put da rekonstruišemo. Nadam se da će se uključiti i država i opština Negotin, da se taj put uradi i od brusničke stanice i da se spoji sa delom koji se radi sada od Negotina prema Rajcu. Na taj način ovaj izuzetno lep predeo Timočke krajine biće mnogo dostupniji i onima koji dolaze ovde u naš kraj“, kaže Ničić.

Gradonačelnik Zaječara podseća na ogromnu investiciju, od preko dve milijarde, planiranu za kompletan završetak vizitorskog centra na Feliks Romuliani, ali koja se realizuje kroz programe drugih ministarstava.

1 komentar

Dodaj komentar