Izdvajamo Kultura

U Zaječaru počinje 29. Festival “Dani Zorana Radmilovića”

FOTO: zajecaronline.com

Festivala „Dani Zorana Radmilovića“ najverovatnije će biti u Zaječaru , uz poštovanje svih predviđenih mera zaštite od virusa Covid-19.

Kako je programom predviđeno, svečano otvaranje festivala je u petak 16. oktobra u 20 sati. Festival zvanično otvara gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, a na svečanosti otvaranja učestvovaće i poznati jugoslovenski glumac Enver Petrovci, koji će održati besedu o Radmiloviću, kao i reditelj Nebojša Bradić.

Otvaranju će predhoditi tradicionalni program kod Spomenika Zoranu Radmiloviću pod nazivom „Pesnici Zoranu Radmiloviću“ od 18 sati i okrugli sto „Umetnost kao terapija“ koji će u 12 sati biti održan u Klubu kulture u Kotlujevcu, istaknuto je na konferenciji za medije u zaječarskom pozorištu.

“Ove godine spojićemo tri festivala. „Dane Zorana Radmilovića“ sa 10 predstava, što u glavnom što u pratećem programu, Treći Festival malih pozorišnih formi sa pet predstava i Antika fest. S obzirom na to da ove godine nismo uspeli da održimo festival na Romulijani, prvi festivalski dan na određeni način biće posvećen Antika festu tribinom, izložbom i predstavom „Žene iz Troje“, koja je urađena da otvori prošlogodišnji festival na Romulijani”, rekao je Vladimir Đuričić – direktor Festivala i direktor ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“.

Vladimir Đuričić – direktor NPTK CK “Zoran Radmilović” Zaječar; FOTO: zajecaronline.com

“Posebno mi je zadovoljstvo da kažem da se naš teatar ove godine predstavlja sa čak tri predstave. Pored komada „Žene iz Troje“, biće izvedene dve premijere predstava : Monodrama „Čučuk Stana“ koja će otvoriti Festival malih pozorišnih formi i „Kazabalkan“ koji će zatvoriti “Zoranove dane”. Tekst za “Čučuk Stanu” pisan je za naše pozorište i to je najbolji tekst o poznatoj srpskoj heroini. Kako je dogovoreno sa gradonačelnikom ispoštovaćemo sve mere kako gradskog tako i republičkog Kriznog štaba za suzbijanje zaraze Covid-19, kojima je pored ostalog predviđeno da u sali sme biti najviše 150 ljudi, zajedno sa glumcima. Apelujemo na publiku da se pridržava svih mera: nošenja maski, distance, merenja temperature na ulazu i dezinfekcije ruku”, dodao je Đuričić.

Ukoliko neko od gledalaca skine mesku tokom trajanja predstave ili je stavi nepravilno, biće udaljen iz sale od strane komunalne policije ili drugih organa.

“Mi svih mera moramo da se pridržavamo, jer je prioritet da Festivala bude. Ja se iskreno nadam da će ovo biti još jedan lep praznik pozorišne umetnosti i da će narednih devet dana Zaječar biti pozorišni centar Srbije. Zaječarsko pozorište nije žarište korone, već žarište kulture i slobodne misli i poziva ljude da uz poštovanje svih mera dođu u pozorište”, zaključio je Vladimir Đuričić.

Umetnički rukovodilac zaječarskog teatra Miloš Đuričić je istakao da se pozorišni ansambl sinoć vratio sa mini turneje koja je bila priprema za festival, jer na ovom festivalu imaju više zadataka nego na prošlom zbog situacije kakva jeste.

Miloš Đuričić – umetnički rukovodilac zaječarskog teatra; FOTO: zajecaronline.com

“Mi smo se dobro pripremili i vratili smo se u takmičarsku formu sa brojem predstava koje smo odigrali do sada. Mi smo pozorište koje je od početka korone odigralo najviše predstava i imalo najviše premijera. Da bismo održali takvu vrstu tempa apelujem na sve koji dolaze na festival, bilo da su gledaoci, učesnici ili novinari da poštuju sve mere zaštite, jer jedino tako može da se sačuva i grad i pozorište i festival“, istakao je Miloš Đuričić.

29. Međunarodni pozorišni festival “Dani Zorana Radmilovića”, biće održan od 16. do 23. oktobra 2020. u Zaječaru.

Program 9. Međunarodnog pozorišnog festivala “Dani Zorana Radmilovića”:

Program 3. Festivala malih pozorišnih formi:

Dodaj komentar