fbpx
Društvo

U Zaječaru počeo inkluzivni festival za mlade “ART ZONA ZA SVE”

Brankica Vasić

U Zaječaru je defileom sa Trga oslobođenja juče otpočeo 2. međunarodni inkluzivni omladinski festival “Art zona za sve”.

Posetioci festivala imali su priliku da uživaju i u nastupima mladih bubnjara Dečijeg centra, kao i Milice Đokić i Nenada Mahmutovića, pobednike takmičenja „Ja imam talenat“. Tokom prvog dana festivala nastupila su i deca iz Ustanove socijalne zaštite „Centar Mara“ iz Niša a poseban utisak na posetioce ostavila je predstava Zavoda „Banjsko“ iz Strumice “Da ja pronađem čovečnost“.

Brankica Vasić

Dečiji centar ovim festivalom pre svega želi da promoviše jedan od načina stvaranja inkluzivne atmosfere i učestvuje u stvaranju inkluzivne kulturne politike naše zajednice.

Brankica Vasić

„Koliko god sve ovo bilo teško da se organizuje ja znam da ima smisla jer ima onih ljudi koji se bore za istu stvar a to je kvalitetan život naše dece, sve dece podjednako.

Svako dete ima pravo i na obrazovanje, i na kulturu, sport, na slobodno vreme da ga provede bas onako kako on želi ali kvalitetno.

Iz tog razloga je ovaj festival i napravljen”, istakla je Selena.

Festival „Art zona za sve“ bukvalno znači to.

U narednih pet dana deca različitog uzrasta i zdravstvenog stanja pokazaće kako iz druženja i i igre nastaju zanimljive pozorišne i baletske predtsave i najlepša muzika.

Drugi dan festivala nastavljen je tribinom na temu „Inkluzija nema alternativu“, na kojoj je govorila Milena Jerotijević, ekspertkinja za inkluzivno obrazovanje.

Već danas, od 17 sati održan je i program u Dečijem centru u okviru koga su nastupili: MNRO centar „Mozaik“ iz Bora, učenici osnovnih škola „Đura Jakšić“ i „Ljuba Nešić“ iz Zaječara, mališani „Dečijeg centra“ iz Zaječara, Inkluzivni balet – Krcko Oraščić i Labudovo jezero i mališani Monserati radionice . Učenici OŠ „Donja Gušterica“ Lipljan sa Kosova će drugog dana festivala odigrati predstavu „Lepotica i zver“ dok su mališani „Dečijeg centra“ izveli Pepeljugu.

Brankica Vasić

Festival će trajati do 15. septembra, a pokrovitelj Festivala je Ministarstvo kulture i informisanja, a sve priredbe u Dečjem centru su besplatne.

 

Dodaj komentar