Društvo Izdvajamo

U Zaječaru održan skup „Dr Petar Paunović, selo Rajac i Rajčani” (FOTO)

FOTO: zajecaronline.com

„Dr Petar Paunović, selo Rajac i Rajčani” naziv je skupa, koji je održan u velikoj sali Zaječarskog upravnog okruga. Skup je održan povodom 80 godina života i višedecenijskog rada doktora Petra Paunovića.

Dr Paunović dobitnik je nagrade Sekcije za istoriju medicine Srpskog lekarskog društva „Dr Vladan Đorđević“, za životno delo i trajan doprinos proučavanju istorije srpske medicine. Decenijama unazad javnosti je poznat kao „učitelj zdravlja“.

FOTO: zajecaronline.com

Skup je otvorio dr Dejan Krstić, etnolog i antropolog. Krstić je istakao da je dr Paunović ostavio neizbrisiv trag i veliki doprinos u oblasti medicine na području Timočke krajine.

„Kako bi u lokalnoj sredini afirmisali rad pojedinih ličnosti koje su deo identiteta našeg regiona i koje su ostavile trajni trag svojim delovanjem za opšte dobro, odlučili smo se za ovakav skup. Ova konferencija ima naučni prizvuk, ali i prostora za umetničke i druge manifestacije.

Zašto Dr Petar Paunović i Rajac? Reč je o čoveku osobenom po karakteru, delovanju, čoveku koji je ostavio dubok trag. Čovek lekar koji je rano shvatio da se treba orjentisati na zdrave, kako bi populacija bila zdrava. On je stvorio sopstvenu filozofiju, koju i dan danas sprovodi u praksi i svi Zaječarci znaju da svako jutro na radiju, već decenijama, mi slušamo savete o zdravlju, uz čuvenu rečenicu „Šta ste danas učinili za svoje zdravlje“. On je ostavio jedan originalni i neizbrisiv trag u društvenoj zajednici. Malo ljudi zna da je on najznačajniji promoter Rajca i Rajačkih pivnica i smataram da Rajac zaslužuje da bude značajna tema“, rekao je Krstić.

FOTO: zajecaronline.com

Dr Petar Paunović govorio je o značaju ovakvih skupova, kao i da treba češće da se organizuju. Na stručnim forumima bi se susretali intelektualci iz različitih oblasti.

„Video sam priliku da na ovom skupu govorim o zdravlju i medicini i da govorim o Rajcu – mom selu. Ako ja napredujem u pozitivnom smislu, želim i da moje selo napreduje. Zaječar ima ogroman intelektualni potencijal. Imamo preko hiljadu akademskih građana. Mi nemamo mogućnost da okupljamo te ljude.

Mislim da bi ovakvi skupovi trebali da budu jedna stalna praksa. Akademski forumi treba da postoje u Zaječaru. Na tim forumima treba da radimo projekte koje bi nudili zajednici i da imamo jednu naučnu biblioteku. Zaječar treba da upozna svoju stručnu elitu“, poručio je dr Paunović.

FOTO: zajecaronline.com

Na skupu je govorio i Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajina u Negotinu, institucije koja je i pokrovitelj konferencije. Govorili su i dr Ljubiša Rajković Koželjac i dr Miodrag Todorović. Takođe, na skupu su govorili i dr Dragan Nešić, Božidar Blagojević, Jelica Ilić, Rajko R. Karišić.

U sali su bile izložene i umetničke slike Dragana Stokića Rajačkog, sa motivima Rajačkih Pivnica.

FOTO: zajecaronline.com

FOTO: zajecaronline.com

Dodaj komentar