fbpx
Društvo Izdvajamo

Svetski dan trgovine ljudima: Medicinski radnici i deca najugroženiji

Za proteklih 6 meseci u našoj zemlji je identifikovano 8 državljana Srbije i dva strana državljanina koji su bili žrtve trgovine ljudima, dok se prema rečima Predraga Kocić, trenera u programu trgovine ljudima Crvenog krsta Srbije oko 50-ak osoba trenutno nalazi u procesu identifikacije. Trgovina ljudima je globalni fenomen koji pogađa sve zemlje i žrtva može biti svako, nezavisno od pola, porekla, godina, nacionalnosti, obrazovanja ili socijalnog statusa.

Dve trećine žrtava trgovine ljudima su žene i devojke, dok je internet, na kojem u Evropi devet miliona devojčica doživi nasilje do 15. godine, glavno sredstvo za trgovinu ljudima.

Kocić ističe da je tokom 2018. godine država kao najugroženiju ciljnu grupu prilikom trgovine ljudima prepoznala medicinske sestre i lekare, zbog njihovog sve češćeg odlaska na rad u inostranstvo. Od februara 2019. godine ciljna grupa su predškolci i predočavanje opasnosti koje ih vrebaju na putu od škole do kuće.

Predrag Kocić /FOTO: Zaječar online

“ Svi predškolci u Zaječaru su prošli radionicu bezbednosti na putu do škole i od škole do kuće. Sada krećemo sa radom u dečijim vrtićima. Planiramo tamo do sredine oktobra kada obeležavamo Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima uključimo u rad i njihove roditelje“, kaže Kocić.

Kao najveću opasnost Kocić navodi javljanje na oglase za posao putem interneta, i tada ljudi moraju biti posebno obazrivi.

“ Najsigurnije je kada se na oglase za posao javljate preko državnih organa i institucija. Međutim, ako to činite na preporuku poznanika ili prijatelja, morate biti izuzetno obazrivi.

Uvek članovima svoje porodice i najboljim prijateljima dajte tačnu adresu gde odlazite, imajte dupla dokumenta kod sebe, javljajte se porodici uvek u dogovoreno vreme i svoj pasoš nikada ne dajte vodiču ili nekoj drugoj osobi na čuvanje.

Ukoliko vam neko bude tražio pasoš, to vam je prvi znak da nešto tu nije u redu“, naglašava Kocić.

FOTO: Zaječar online

Najmlađi članovi zaječarskog Crvenog krsta danas su u organizovanoj uličnoj manifestaciji delili liflete „Jedan, dva, tri…“ deci i njihovim roditeljima, a u 11 sati su u vrtiću „Đurđevak“ učestvovali u radionici, u kojoj su svoje mlađe drugare učili bezbednom ponašanju u nekim od opasnih situacija u kojima se mogu naći.

 

 

 

Dodaj komentar