fbpx

U Zaječaru javna tribina na temu: Festivali u Srbiji i mesto Gitarijade među njima

Preporuka:

Sat vremena bez struje uži centar Zaječara

U četvrtak, 23. januara zbog radova na mreži bez napajanja električnom energijom biće potrošači nekoliko ulica u Zaječaru: stanovnici...

Dnevni horoskop za ČETVRTAK – 23. januar 2020. godine

Ovaj četvrtak osvanuće sa kvadratom Sunca i Urana, dok nas tokom dana dočekuje lep sekstil Venere i Jupitera!. Ovo...

Zapalio se automobil ispred zaječarskog SUP-a

U ulici Nikole Pašića, ispred zaječarske Policijske uprave nešto pre 13 sati zapalio se automobil zaječarskih registracionih oznaka. Prema informacijama...
- Reklama -  

„Festivali u Srbiji i mesto Gitarijade među njima“ naziv je javne tribine koja će se održati u Omladinskom centru. Gosti su: Ivan Milivojev, jedan od osnivača „Exit“ festivala, Zoran Vulović, direktor „Arsenal Fest-a“, kao i predstavnik „Love Fest-a“. Prema rečima organizatora, poziv za učešće na tribini, poslat je i Gradskom veću grada Zaječara i Udruženju građana „Gitarijada Fest“.

U unutrašnjosti Srbije pokrenuti su mnogobrojni muzički festivali koji su prevazišli svoj prvobitni lokalni karakter i razvili se u manifestacije koje okupljaju ljude iz regiona i šire i svoje gradove predstavljaju u pozitivnom svetlu, obogaćuju njihovu turističku ponudu i postaju pravi resurs za zajednicu, objašnjavaju organizatori javne tribine: Omladinski centar i Zaječarska inicijativa.

FOTO: zajecaronline.com

„Festivali su tokom prethodnih godina postali jedno od najbitnijih mesta za promociju muzike, nastupe izvođača pred brojnijom publikom, njihovo povezivanje sa drugim izvođačima, publikom i organizatorima iz regiona i sveta. Masovna zatvaranja prostora za nastupe izvođača, slabljenje infrastrukture, „selidba“ promotivnih aktivnosti na internet, učinili su muzičke festivale jednim od ključnih faktora za stvaranje, pokretanje i podmlađivanje izvođača i publike, odnosno oblikovanje celokupne muzičke scene“, kažu organizatori.

Zaječarska Gitarijada je najstariji muzički festival u jugoistočnoj Evropi, sa tradicijom dugom preko pola veka, nastao sa ciljem da promoviše autorski rad i afirmiše demo bendove u bivšoj Jugoslaviji.

„Krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka, Gitarijada je bila u svom zenitu i predstavljala je najrelevantiju i najveću muzičku manifestaciju u zemlji. Od tada kreće konstantan pad kvaliteta programa i popularnosti Gitarijade. Danas festival, suočen sa nagomilanim organizacionim, programskim i finansijskim izazovima, neuspešno traga za svojim identitetom i publikom, trudeći se da opravda epitet Zaječara kao grada Rock’n’Roll-a“, naglasili su organizatori tribine.

FOTO: zajecaronline.com

Kako se festivali razvijaju i od lokalnih manifestacija postaju tačke na svetskoj festivalskoj mapi? Koji su pozitivni primeri i iskustva i kako oni mogu da doprinesu razvoju festivalske scene u Srbiji? Sa kojim se izazovima susreću festivali i na kojim greškama možemo da učimo? Kakav je njihov odnos i uticaj na lokalnu zajednicu? Gde je mesto zaječarske Gitarijade na festivalskom nebu Srbije i Evrope? Može li zaječarska Gitarijada da uči iz iskustava drugih festivala?

Na ova i mnoga druga pitanja odgovaraće gosti tribine sa dugodišnjim iskustvom u sferi festivalske produkcije:

Ivan Milivojev, jedan od osnivača Exit Festivala i član borda Evropske festivalske asocijacije „Yourope“, Zoran Vulović, direktor kragujevačkog Arsenal Fest-a i predstavnik Love Fest-a. Poziv za učešće na tribini, kako su naveli organizatori, poslat je i Gradskom veću grada Zaječara i Udruženju građana „Gitarijada Fest“, koje je suorganizator Gitarijade.

Zaječarska inicijativa poziva sve građane kojima je stalo do ovih pitanja na javnu diskusiju u sredu, 11. decembra. Tribina će se održati u Omladinskom centru, a početak je zakazan za 18 sati.

- Reklama -

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

„Svetosavska akademija“ 27. januara u zaječarskom pozorištu

U sali Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ u Zaječaru u ponedeljak, 27. januara biće održana Svetosavska akademija. Početak akademije zakazan je za 19 sati,...

Nova akcija dobrovoljnog davanja krvi

Crveni krst organizuje još jednu od mnogobrojnih akcija davanja krvi koje su u poslednjim mesecima sprovedene na teritoriji grada Zaječara. U saradnji sa Zavodom za...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: