fbpx
Kultura

U zaječarskom pozorištu najavljen bogat kulturni program do sredine marta (FOTO)

Narodno pozorište Timočke krajine- Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ i ove godine priprema bogat program za ljubitelje kulture iz Zaječara i Timočke krajine, istaknuto je na konferenciji za novinare koja je danas održana u holu ove ustanove kulture kada su predstavljene buduće aktivnosti pozorišta u Zaječaru.

Direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić najavio je za subotu, 2. februar obeležavanje Dana pozorišta. Reč je o danu kada je pre tačno 72 godine odigrana prva predstava zaječarskog teatra „Žita cvetaju“ Jurija Mokrova.

” Tim povodom u zaječarskom pozorištu biće izveden mjuzikl „Cigani lete u nebo“ u režiji Desimira Stanojevića i izvođenju ansambla Narodnog pozorišta Niš.

Biće uručene jubilarne nagrade nekolicini radnika ustanove, a svečanosti će prisustvovati i zamenik ministra kulture Republike Bugarske Rumen Dimitrov, koji će boraviti u radnoj poseti Zaječaru, istakao je Vladimir Đuričić direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centra za kulturu „Zoran Radmilović“ i dodao:

Zaječar će biti stub za proširenje kulturne saradnje Srbije i Bugarske, jer će delegacija Grada Zaječara uskoro boraviti u Sofiji, gde će preneti svoja iskustva u organizovanju ,,Dana Zorana Radmilovića“ s obzirom na to da tamo žele da organizuju sličan festival”.

Đuričić je najavio turneju zaječarskog pozorišta po Srbiji, Hrvatskoj i Republici Srpskoj, radi proširenja saradnje sa tamošnjim teatrima.

Pozorište „Zoran Radmilolvić“ gostovaće sa predstavom „Bizarno“ Željka Hubača u Vinkovcima, Virovitici, Banja Luci i Loznici, u drugoj polovini februara.

Posle Uskrsa započeće rad na predstavi „Trojanke“ koju će režirati Nebojša Bradić, a radiće se u koprodukciji sa Narodnim pozorištem iz Prištine. Predstava će otvoriti Festival antičke drame na Romulijani koji se planira tokom leta.

Prema rečima direktora Đuričića, u aprilu će biti organizovan 10. po redu dečji festival, koji će i ove godine imati međunarodnu dimenziju, a posebno interesantno je da će gostovati i i predstava iz Kine , iz provincije Henan.

Ove godine biće organizovan i Prvi festival klasične muzike u Zaječaru. Takođe, pozorište će sa Udruženjem Roma iz Zaječara realizovati predstavu „Đelem , đelem“ u kojoj će osim glume biti i dosta igre.

U planu su i tematske, edukativne predstave u saradnji sa školskom i policijskom upravom u Zaječaru, namenjene deci , u kojima će biti reči o opasnostima od požara i u saobraćaju.

Narodno pozorište Timočke krajine- Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ organizovaće zajedno sa Školom argentinskog plesa „Alegrija“ iz Zaječara humanitarni program za pomoć malom Nemanji Jovanoviću i njegovoj porodici koja veoma teško živi, 7.februara 2019.godine u 19sati  u sali pozorišta.

Prema rečima Tatjane Paunović, predstavnika „Alegrije“, program će biti organizovan na njenu inicijativu, a osim instruktora plesa u programu će učestvovati Gradsko pevačko društvo „Stevan Mokranjac“, Gradski folklorni ansambl „Zora“ i Trio nastavnike muzičkih škola iz Zaječara i Negotina. Cena karte je 250 dinara, a građani koji žele moći će da doniraju i više para za pomoć porodici Jovanović. Kako ističu organizatori, oni ne znaju koliko je para skupljeno za Nemanju do sada i koliko je pomogla država a koliko ljudi dobre volje, ali žele da i oni pomognu koliko mogu.

U Zaječarskom teatru priprema se predstava „Bliskost“ Patrika Marbera.

Prema rečima rediteljke Snežane Udicki, prvo je nastala predstava , pa onda i film „Bliskost“, dobitnik brojnih nagrada.Radi se o ljubavnoj melodrami sa komičnim elementima.

” Publika je željna ljubavnih priča i likova u kojima će se prepoznati na sceni.

Volela bih da ova predstava nađe put do srca publike , ali smatram da će imati i edukativni karakter i da će naterati gledaoce da razmisle gde greše u odnosu sa partnerom.

Ovo je moja prva režija u zaječarskom pozorištu i da saradnja sa glumcima i kreativnim timom  je toliko dobra, da mi se čini da sarađujem sa „drim timom“.

Imamo i saradnika za koreografiju i scenski pokret, tako da „Bliskost“ neće biti tipična verbalna drama već će se malo obogatiti i postaće pravi spektakl”, istakla je Udicki.

U predstavi igraju Ana Bredšnajder, Nataša Petrović, Miloš Tanasković i Miloš Đuričić, a premijera se očekuje početkom marta.

 

Dodaj komentar