fbpx
Društvo Izdvajamo

U zaječarskom Domu zdravlja otvoren „respiratorni centar“: O broju obolelih i dalje niko ne želi da govori

Osim potvrđena dva slučaja zaraženih korona virusom u Zaječaru preko  zvaničnog sajta Ministarstva zdravlja, minulih dana niko od nadležnih iz Zdravstvenog centra Zaječar, Zavoda za javno zdravlje „Timok“, pa ni Štaba za vanredne situacije grada Zaječara nije se oglasio po pitanju broja obolelih. I pored brojnih pokušaja da saznamo koliki je zaista broj zaraženih ili bar onih koji su testirani na korona virus u gradu, zvanično  saopštenje nije upućenoi našoj redakciji.

Međutim, na Facebook nalogu gradonačelnika Zaječara i komandanta gradskog Štaba za vanredne situacije pojavio se post u kome Ničić prenosi zvanično saopštenje dr Miroslava Stojanovića, direktora Zdrvstvenog centra Zaječar.

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Na osnovu novog algoritma za postupanje u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji obaveštavam Vas o izmenama u radu Doma zdravlja ZC Zaječar.

Od 24.03.2020.godine formirana je respiratorna jedinica koja se nalazi u centralnoj zgradi Doma zdravlja u Zaječaru koja će raditi 24 sata radnim danom i vikendom.

U respiratornu jedinicu će se primati i po protokolu zbrinjavati svi pacijenti koji imaju povišenu temperaturu i respiratorne tegobe (pacijenti se javljaju na glavni ulaz Doma zdravlja).

Brojevi telefona u respiratornoj jedinici za sve informacije 24 sata su: 019/428-328 i 064/8601485.
Svi ostali pacijenti (bez navedenih tegoba) zbrinjavaće se u gradskim ambulantama radnim danom i vikendom (ambulanta 1, Karađorđev venac i amb.Kotlujevac) u vremenu od 07 do 15 časova.

Svi brojevi telefona za informacije od izabranog lekara u službi za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva biće dostupni od 07 do 15 časova.

U Zaječaru, 24.03.2020.g. Direktor ZC Zaječar
dr Miroslav Stojanović“

Prema objavi Ničića zaječarski Zdravstveni centar je besprekorno organizovan.

„Sve, za sada, funkcioniše po svim standardima struke“, naveo je Ničić.

On potvrđuje da je u Domu zdravlja otvoren poseban respiratorni centar (za pacijente sa temperaturom, kašljem i drugim respiratornim problemima) koji će raditi 24 h , svaki dan, i biti opremljen laboratorijom i rentgen aparatom.

„Svo osoblje radi po najvećim svetskim standardima i preporukama za ovu situaciju (maske, rukavice, kape, kaljače, zaštitni mantili uz korišćenje najsavremenijih dezinfekcionih sredstava)“, navodi Ničić.

Ambulante koje redovno od 07-15 sati rade sa građanima su :
– “Karađorđev venac”;
– “Dom kulture Kotlujevac” i
– tzv. “Ured” u centru preko puta parkinga “Maxi”.

„Ove ambulante primaju telefonske pozive za prepis lekova, doznaka i svih ostalih potreba stanovništva“, kaže Ničić.

Dečiji školski dispanzer pri Domu zdravlja radi, na posebnom ulazu odvojenom od respiratornog centra, svakodnevno od 07-18 sati.

Dispanzer za žene pri Domu zdravlja radi u vremenu od 07-16 sati dok je za trudnice obezbeđen poseban ulaz.

Ekipa Patronažne službe za novorođenčad radi od 07-13 sati i dežurna je na telefonima Doma zdravlja.

Ekipe kućne nege, sa svom zaptitnim opremom, obilaze starije sugrađane redivno, daju terapiju i vrše previjanje.

Hitna služba Doma zdravlja radi neprekidno 24 sata kao i do sada.

Medicinski centar i Dom zdravlja Zaječar obezbeđuju pripadnici Vojske Srbije 24 sata dnevno!

U ime svih građana Zaječara Štab za vanredne situacije grada se zahvaljuje i odaje veliko priznanje, na dosadašnjem i budućem, požrtvovanom radu svim medicinskim radnicima, nemedicinskom osoblju Doma zdravlja i Zdravstvenom centru Zaječar, kao i pripadnicima naše vojske,policije i komunalne policije, zahvali se Ničić.

Kako nezvanično saznajemo u gradu na Timoku dopremljeno je oko 1500 bolničnih kreveta za slučaj da bude potrebno da broj zaraženih bude izlolovan od ostalih bolesnika koji leže u zaječarskoj bolnici.

Dodaj komentar