U Istorijskom arhivu “Timočka krajina “ u Zaječaru juče je svečano otvoren 10.jubilarni Naučno stručni skup pod nazivom „Istorija medicine, farmacije, veterine i narodna zdravstvena kultura“.

U sklopu naučnog skupa priređena je i izložba dokumeta o banjalučkim lekarima Kraljevine Jugoslavije. Bojan Stojnić, direktor Arhiva Republike Srpske i autor izložbe istakao je da je ovo priča o 110 lekara koji su kraće ili duže radili u Banja Luci između dva svetska rata, odnosno za vreme Kraljevine Jugoslavije od 1918. do 1941. godine.

“ Lekari se mogu generacijski i po poreklu podeliti na više krugova. Prvi, pored nekoliko domaćih, činili su mahom lekari poreklom iz slovenskih zemalja Austrougarske, iz krajeva bivše carske Rusije i iz Srbije.

Već u drugom krugu, a naročito trećem, pored onih iz prečanskih krajeva Kraljevine Jugoslavije i bivše Kraljevine Srbije, počinju da pristižu i lekari iz Banjaluke i drugih krajeva BiH.

Treći krug banjalučkih lekara u doba Kraljevine Jugoslavije predstavljaju stradalnici, kojem mahom pripadaju Srbi i Jevreji kojima je rat 1941. doneo kraj njihovog lekarskog rada u Banjaluci“, pojašnjava Stojnić.

Naučno-stručni skup „Istorija medicine i farmacije, veterine i narodna zdravstvena kultura“ održava se već 10 godina, a na ovom skupu prezentovaćemo i teme od lokalnog značaja, naglasio je dr Petar Paunović, istoričar medicine.

U petak, 2. novembra biće promovisan zbornik sa prošlogodišnjeg skupa.

fira.rs

Prema najavama direktora zaječarskog arhiva Velibora Todorova, 6.decembra u zaječarskom arhivu biće priredjena izložba o 100 godina završetka prvog svetskog rata koja će biti realizovana u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu.

U planu je i gostovanje u Knjaževačkom Centru za kulturu, kao i u Boljevcu i drugim gradovima.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here