fbpx

U Velikom Izvoru održana Smotra narodnog stvaralaštva Zaječara (FOTO)

Preporuka:

Danas slavimo Svetu mučenicu Anisiju

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik posvećen Svetoj mučenici Anisiji, hrišćanskoj svetiteljki koja je živela krajem 3....

Dnevni horoskop za PETAK- 17. januar 2020. godine

Ovoga petka Mesec ulazi u znak Škorpiona i šalje poziv za oslobađanje svega što nas tišti već duže vreme,...

Dnevni horoskop za PONEDELJAK – 13. januar 2020. godine

Današnji dan iskoristite za predah od prethodnog perioda, pritajite se i odradite obaveze, a potom se posvetite sebi. Odlučite...
- Reklama -

U Velikom Izvoru je u subotu održana 11. Smotra narodnog stvaralaštva grada Zaječara „Potekla voda studena“. Program jе počеo otvaranjеm izložbе domaćе radinosti, tradicionalnih zanata i kuhinjе, a potom i dеfilеom učеsnika smotrе.

Nakon svečanog defilea učesnika, 11. Smotrunarodnog stvaralaštva u Velikom Izvoru 11. maja otvorila je pomoćnica gradonačenika Zaječara Elena Petrović koja je naglasila da je organizovanje ovakvih manifestacija jedan od načina da se mladi ljudi zadrže na selu.

Organizatori takmičenja izrazili su posebno zadovoljstvo što smotra poprima tradicionalni karakter, i što je meštanima Velikog Izvora data mogućnost da njome čuvaju svoju tradiciju.

U takmičarskom delu nastupilo je osam kulturno-umetničkih društava: Đorđe Genčić“ iz Velikog Izvora, „Sloga“ iz Vražogrnca, „Zoran Gajić“ iz Rgotine, „Božur“ iz Zvezdana, „Graničar“ iz Halova, „Gradec“ iz Gradskova, „Dubočane“ i „Lubnica“ iz istoimenih sela.

Selektor Saveza amatera Srbije koji je prisustvovao smotri odrediiće ko će od pomenutih folklornih ansambala učestvovati na republičkim smotrama narodnog stvaralaštva.

Publici su se u revijalnom delu predstavili: Gradski folklorni ansambl „ZORA“ , Folklorna sekcija društva Roma Zaječar i KUD „Penzioner“ iz Zaječara.

Smotra je i ove godine ispunila cilj – da podstiče očuvanje izvornog narodnog stvaralaštva  i prezentuje, promoviše i štiti nematerijalno kulturno nasleđe ovog kraja.

Organizator smotre je Narodno pozorište Timočke Krajine- Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u saradnji sa mesnom zajednicom Veliki Izvor, a pokrovitelj je grad Zaječar.

- Reklama -

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

U ponedeljak pola sata bez struje nekoliko ulica u Zaječaru

U ponedeljak, 20. januara zbog radova na mreži bez napajanja električnom energijombiće stanovnici nekoliko ulica u Zaječaru: Negotinska Niška Dunavska, Sremska Kosovska 12A Ivana...

Ima li nade za Zaječar: Sve manje ljudi, sve više praznih lokala

Poznato je da Srbija svake godine zbog negativne stope nataliteta izgubi oko 40.000 stanovnika, dakle jedan grad veličine Zaječara. Prema nekim procenama do 2060....
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: