fbpx
Kultura

U Velikom Izvoru održana Smotra narodnog stvaralaštva Zaječara (FOTO)

U Velikom Izvoru je u subotu održana 11. Smotra narodnog stvaralaštva grada Zaječara „Potekla voda studena“. Program jе počеo otvaranjеm izložbе domaćе radinosti, tradicionalnih zanata i kuhinjе, a potom i dеfilеom učеsnika smotrе.

Nakon svečanog defilea učesnika, 11. Smotrunarodnog stvaralaštva u Velikom Izvoru 11. maja otvorila je pomoćnica gradonačenika Zaječara Elena Petrović koja je naglasila da je organizovanje ovakvih manifestacija jedan od načina da se mladi ljudi zadrže na selu.

Organizatori takmičenja izrazili su posebno zadovoljstvo što smotra poprima tradicionalni karakter, i što je meštanima Velikog Izvora data mogućnost da njome čuvaju svoju tradiciju.

U takmičarskom delu nastupilo je osam kulturno-umetničkih društava: Đorđe Genčić“ iz Velikog Izvora, „Sloga“ iz Vražogrnca, „Zoran Gajić“ iz Rgotine, „Božur“ iz Zvezdana, „Graničar“ iz Halova, „Gradec“ iz Gradskova, „Dubočane“ i „Lubnica“ iz istoimenih sela.

Selektor Saveza amatera Srbije koji je prisustvovao smotri odrediiće ko će od pomenutih folklornih ansambala učestvovati na republičkim smotrama narodnog stvaralaštva.

Publici su se u revijalnom delu predstavili: Gradski folklorni ansambl „ZORA“ , Folklorna sekcija društva Roma Zaječar i KUD „Penzioner“ iz Zaječara.

Smotra je i ove godine ispunila cilj – da podstiče očuvanje izvornog narodnog stvaralaštva  i prezentuje, promoviše i štiti nematerijalno kulturno nasleđe ovog kraja.

Organizator smotre je Narodno pozorište Timočke Krajine- Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u saradnji sa mesnom zajednicom Veliki Izvor, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Dodaj komentar