fbpx
BuyBitcoinswithDebitCard
Politika

U TOKU JE SEDNICA SKUPŠTINE GRADA ZAJEČARA: Izglasana koncesija umesto tendera za obavljanje gradskog i prigradskog prevoza putnika!

U objedinjenom pretresu odbornici Skupštine grada Zaječara su tokom 4. zasedanja jednoglasno usvojili Predloge Odluka o izmenama i dopunama odluke o komunalnom uređenju na teritoriji grada Zaječara i Odluku o pribavljanju građevinskog zemljišta u korist grada neposrednom pogodbom uz naknadu radi izgradnje Homoljske ulice u Zaječaru.

Potom je na dnevni red došlo i usvajanje Predloga odluke o pokretanju postupka poveravanju obavljanja komunalne delatnosti gradskog i prigradskog prevoza putnika na teritoriji grada Zaječara, koji su odbornici usvojili većinom glasova.

Ovom odlukom grad se opredelio za sprovođenje postupka javnog privatnog partnerstva sa elementima koncesije za obavljanje komunalne delatnosti gradskog i prigradskog prevoza putnika na teritoriji grada.

Upravo takva odluka izazvala je niz kritika od strane predstavnika opozicije, a Davor Janković odbornik koalicije “Dr nenad Ristović – Pobeda za naš grad” postavio je pitanje zašto se o ovako delikatnoj i veoma bitnoj stvari za grad Zaječar mora odlučivati putem koncesije.

” Čini mi se da imam potrebu da svima ovde u sali pojasnim pojam koncesije.

Koncesija je pravo korišćenja prirodnog bogatstva, dobara u opštoj upotrebi ili obavljanja delatnosti od opšteg interesa koje nadležni državni organ ustupa domaćem ili stranom licu na određeno vreme, pod određenim uslovima uz plaćanje koncesione naknade.

Zašto nije za tako bitnu delatnost raspisan tender, gde bi se tačno znalo koji su uslovi konkursa i šta to tačno znači”, postav je Janković.

Miloš Stojadinović, predsednik GO Demokratske stranke istakao je da je grad Zaječar morao da ima u okviru Odbora za društvene delatnosti stručne ljude koji bi o ovome odlučivali.

” Stručni tim za sprovođenje predmetnog postupka kojim je formiran po oj osnovi je sve, samo ne stručan. U njegovom sastavu ima i ekonomista i pravnika, ali nema stručnjaka iz oblasti saobraćaja koji se razumeju u tematiku”, naglasio je Stojanović.

Pomenuta odluka usvojena je većinom glasova od strane 33 odbornika, dok je njih 7 bilo protiv.

Dodaj komentar