fbpx
Društvo

U SUSRET NAJRADOSNIJEM HRIŠĆANSKOM PRAZNIKU: Zaječar obeležava Badnji dan (VIDEO)

Tradicionalno i ove godine predstavnici lokalne samouprave i sveštenstvo Timočke eparhije sekli su badnjak.

Ovom prilikom, svim građanima Zaječara protojerej Igor Ivković i pomoćnik gradonačelnika Srđan Nedeljković poželeli su srećan Badnji dan Božić i izrazili nadu da će ova godina biti bolja i uspešnija.

„Veoma mi je drago da smo se okupili i što su tu časni oci ispred crkve, kao i predstavnici grada. Ovo predstavlja jedinstvo koje nam je neophodno u ovom vremenu. Unošenje badnjaka u dom, unosimo toplinu, radost, svetlost i ljubav. To nam je neophodno i kao narodu i kao porodici. Treba se držati tradicije, naših običaja i pravoslavlja koje je stub i oslonac našeg bitisanja“, istakao je jutros Nedeljković.

Srećan Badnji dan i Božić poželeo je sugrađanima i protojerej Igor Ivković.

„Neka je ovaj badnjak blagosloven svima onima za koje smo sekli ovaj badnjak. Njegove varnice neka simbolizuju napredak, bogatstvo, ljubav i mir u duši i sve ono što nam treba kako bi složno mogli da hitamo u budućnost“, poručio je protojerej Igor Ivković.

Njegovo preosveštenstvo Episkop timočki Ilarion potom je služio liturgiju u Hramu rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru. Liturgiji je prisustvovao veliki broj građana, kao i pedstavnici grada.

Bdenije počinje u 16 sati, nakon čega svečana litija kreće ka centru grada.

Nalaganje badnjaka je na Trgu oslobođenja u 18 sati. Okupljenim građanima biće služeni čaj, grejana rakija i vino.

Božićnu liturgiju tačno u ponoć služiće vladika Ilarion sa sveštenstvom.

Zbog svečane litije i nalaganja badnjaka, deo ulice Nikole Pašića od raskrsnice sa ulicom Vojvode putnika do kružnog toka u samom centru grada, biće zatvoren za saobraćaj od 17 sati do 19.30.

Dodaj komentar