Društvo Timočka krajina

“ U SLAVU PREDAKA – NA PONOS POTOMAKA“: U zaječarskoj kasarni otvorena SPOMEN SOBA u znak sećanja na nevino stradale vojnike, koji su živote dali za odbranu otadžbine (FOTO)

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

“ Ova spomen soba biće mesto koje podseća, opominje i ne daje prostor zaboravu na one koji su napustili svoja ognjišta, na one koji su branili svoju zemlju i na one koji su bili krivi samo zato što su pripadali srpskom narodu“!

U krugu kasarne „Nikola Pašić“ u Zaječaru danas je otvorena SPOMEN SOBA u znak sećanja na sve pripadnike Timočke krajine koji su dali živote za odbranu svoje otadžbine.

Prema rečima Komandanta Komande za razvoj Timočke brigade, pukovnika Vladice Vučkovića ova Spomen-soba predstavlja jedan mali vojni muzej Timočke krajine u kome je hronološki poređana postavka razvoja vojske na teritoriji Timočke krajine od 1804. godine do današnjeg dana.

“ Kroz ovu postavku dat je pregled istorijskog razvitka Timočke krajine – borbe za oslobođenje i razvoj stajaće vojske na njenoj teritoriji i zajedno sa njom formiranje kasarne kao ustanove sa tradicijom dugom od jednog veka.

Vojska je na ovim prostorima oduvek bila sinonim za slobodu!

Nažalosr ta sloboda često je veoma skupo plaćena, ali moram istaći da nijedna žrtva za slobodu otadžbine nije uzaludno data.

Šta više, ona je dokaz date zakletve narodu i otadžbini i uverenja da je ona osnova napretka i dalje budućnosti.

Vojska Srbije nije i nikada neće zaboraviti svoje pripadnike koji su poginuli, koji su radili ili na bilo koji drugi način dali doprinosi slobodi otadžbine.

Obećavamo vam da sećanje na naše poginule saborce neće izbledeti i trudićemo se da to prenesemo i mlađim generacijama, kako bi oni nastavili našim putem… putem poštovanja i uvažavanja onih koji su dali najveće žrtve za slobodu i time sebe ugradili u bolju budućnost svoje otadžbine“, istakao je Vučković.

On je dodao da imamo obavezu da pamtimo i da se sećamo svih poginulih u oslobodilačkim i odbrambeni vratovima Srbije i u oružanim sukobima od 1991. do 1999. godine.

„Njihove zasluge ne zaboravljamo i njihove tradicije nastavljamo.

Nadam se da su ove vrline bile i da će ubuduće biti lična karta svakog pripadnika Komande za razvoj Timočke brigade“, napomenuo je pukovnik Vučković.

Spomen soba u krugu zaječarske kasarne „Nikola Pašić“, prema rečima komadanta, nije završena i verovatno nikada neće ni biti.

Veliku zahvalnost na uređenju ovog vojnog muzeja Timočka brigada i zaječarska kasarna duguju predstavnicima Narodnog muzeja Zaječar, Istorijskom arhivu „Timočke krajine“, kao i boračkim organizacijama, nanesebićnoj pomoći i stručnim sadržajima koji su im pružili.

Nakon govora komandanta Vučkovića, sveštenstvo Timočke eparhije održalo je pomen poginulim pripadnicima Timočke krajine i osveštalo spomen sobu.

Pogledajte galeriju fotografija:

Dodaj komentar